Влада уредбом подстиче произвођаче кондиторских производа да купују домаће млеко у праху

Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању Програма финансирања активности и мера унапређења енергетске ефикасности у 2023. години, који представља стратешки и законодавни оквир за ефикасно коришћење енергије, а за крајњи резултат има повећање јавне свести о значају енергетске ефикасноти.

Програмом је утврђено више циљева – уштеда енергије и њено рационално коришћење применом проверених, савремених технологија и производа чије је коришћење економски оправдано, коришћење обновљивих извора енергије за сопствене потребе, заштита животне средине кроз смањење емисије гасова који стварају ефекат стаклене баште.

Такође, предвиђене су и мере унапређења енергетске ефикасности које имају приоритет у финансирању или суфинансирању, као што су, поред осталог, унапређење термичког омотрача зграде, замена термотехничких система или део система ефикаснијим системима у зграде, модернизација система унутрашњег осветљења у објектима, уградња соларних колектора у инсталацију.

Подстицај произвођачима кондиторских производа да купују домаће млеко у праху

Влада је донела и Уредбу о изменама и допунама Уредбе о ванредној интервентној мери подршке произвођачима кондиторских производа за откуп млека у праху.

Овом мером ће се подстаћи произвођачи кондиторских производа да купују домаће млеко у праху и тиме смање притисак на домаће млекаре које би несметано наставиле откуп млека од пољопривредника. Тиме би био спречен потенцијални поремећај на тржишту.

Јавни позив за одобравање права на подршку произвођачима кондиторских производа расписује Управа за аграрна плаћања.

Образовање Савета за међугенерацијску сарадњу и солидарност

Чланови Владе донели су Одлуку о образовању Савета за међугенерацијску сарадњу и солидарност који има за циљ да подстакне и укључи све релевантне чиниоце да на свим нивоима делују како би се створиле боље могућности за активно старење и јачање солидарности између генерација.

Такође, рад Савета треба да подстакне остваривање ефикасне међусобне подршке и сарадње различитих старосних група, како би заједнички осмислили иновативна решења за подизање квалитета живота особа у старијем добу, али и деце и младих ради јачања међусобне социјалне кохезије и солидарности.

Приоритет образовања Савета је и подизање свести о значају међугенерацијске сарадње као облика потпоре међу тим групама.

Биће образован и Савета за питања старости и старења

На седници је усвојена и Одлука о образовању Савета за питања старости и старења чија је основна улога разматрање питања старења, друштвеног и економског положаја старих лица, могућности коришћења њихових радних и стваралачких потенцијала и учешћа у развоју друштва, привредном и јавном животу.

Савет има за циљ, поред осталог, да разматра питања унапређења научних и стручних дисциплина у области геронтологије, односно у области бриге о старијима.

Влада Србије сагласила се да се прошири подручје Слободне зоне „Шабац” у Шапцу.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar