Vlada u Prištini donela nove odluke o eksproprijaciji na severu

Prvom odlukom vlada u Prištini ovlašćuje Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da izvrši pripremne radove za utvrđivanje potencijalne podobnosti jedne ili više parcela nepokretnosti za realizaciju „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa“, katastarske oblasti naselja Dren i Leša u opštini Leposavić, objavljeno je na zvaničnom sajtu vlade.

Takođe je usvojena odluka o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju za javni interes nepokretne imovine, koja je neophodna za realizaciju, „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa“, u katastarskim zonama Šaljska Bistrica, Velji Breg i Dren u opštini Leposavić, kao u zonama Brnjak, Zubin Potok, Banje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok.

Povodom najave gradnje baze specijalne granične policije žitelji sela Dren i drugih zaselaka kod Leposavića protestuju drugi dan zbog otvaranja novih i proširenja postojećih puteva koji vode do njihovih imanja a koja im je eksproprijacijom oduzela vlada u Prištini.

Meštani zahtevaju obustavu radova, a EU u Prištini saopštava da sa zabrinutošću prati šta se događa i apeluje na vladu u Prištini da poštuje proces i prava vlasnika imovine.

Iz Misije EU u Prištini napominju da kosovski zakon nalaže određeni period konsultacija i otvara prostor građanima za potencijalne žalbe.

„Važno je napomenuti da proces eksproprijacije, prema zakonu, zahteva period za javne konsultacije i mogućnost za pogođene građane da osporavaju bilo koju odluku o eksproprijaciji na sudu pre nego što bilo koja odluka o eksproprijaciji postane konačna“, saopštili su iz Misije EU i apeluju na kosovsku vladu da „preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje odgovarajući proces i da se prava vlasnika imovine u potpunosti poštuju“.

Pravni zastupnici vlasnika imanja u Drenu podneće tužbu za utvrđivanje zakonitosti, da javni interes nema prevagu nad privatnim i zatražiti obustavu eskproprijacije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar