Vlada ograničila maloprodajnu cenu šećera i zabranila izvoz drva

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja.

Ograničenje cene kristal šećera u pakovanju od jednog kilograma ostaje 89,99 dinara, saopštila je Vlada.

„Uredba se donosi u cilju zaštite tržišta, a zbog naglog skoka cena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cena pakovanja od jednog kilograma. Zbog velike razlike u ceni povećana je tražnja za pakovanjima od jednog kilograma i često ga nema u maloprodajnim objektima“, navodi se u saopštenju.

Uredbom se propisuje da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija saopšteno je da se, takođe, ograničava i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, koja ne sme prelaziti 73,00 dinara po kilogramu, i maksimalna proizvođačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja, koja ne sme prelaziti 81,00 dinar po kilogramu. 

Takođe, Vlada Srbije usvojila je odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

„Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta“, navodi Vlada.

Privremena zabrana izvoza ograničena je na 60 dana.

Članovi Vlade doneli su odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

„Ova odluka doneta je u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i njenu tendencijuu daljeg rasta koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji“, piše u saopštila je Vlada.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar