Vlada donela odluku o slanju zahteva Kforu, Srbi na KiM šesti dan na barikadama

Vlada usvojila odluku o slanju zahteva Kforu

Vlada Srbije usvojila odluku da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, od Kfora zatraži povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na KiM, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u emisiji „Četvrtkom u 9“ na RTS-u.

„Doneta je odluka da sada u elektronskoj formi, a sutra ujutru i lično komandantu Kfora uručimo zahtev da se izvestan broj, u stotinama, do hiljadu, vrate naše snage na KiM“, rekao je Vučić. 

Odluka je doneta jednoglasno, rekao je predsednik. 

Počela sednica Vlade o slanju zahteva Kforu

Vlada Srbije odlučuje o slanju zahteva Kforu da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM.

Počela sednica Vlade kojoj prisustvuje predsednik Vučić. 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Izveštaj Andrije Igića (19.30)

Your browser does not support the video tag.

Rama: Nadrealan zahtev da Srbija pošalje trupe na KiM

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je da kraj ove godine nije dobar za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine zbog porasta tenzija na Kosovu i Metohiji.

Povodom najavljenog zahteva Beograda za povratak srpskih snaga na KiM, albanski premijer je istakao da „Kosovo više nikada neće biti pod vlašću Beograda“, prenosi Reporteri.

(Tanjug/reporteri.net)

Opširnije Kraće

Bocan-Harčenko: Drsko preuzimanje severa KiM nameće pitanje o svrsi razgovora

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da Priština otvoreno i drsko nastavlja preuzimanje kontrole nad severnim delom KiM.

Ruski ambasador kaže da se to događa u vreme kada specijalni predstavnici SAD i EU, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, pokušavaju da nađu rešenje u vezi sa aktuelnim zaoštravanjem situacije, što, kako navodi, nameće pitanje o istinskoj svrsi sastanaka u Beogradu i Prištini koje vode zapadni emisari.

„U sklopu sastanaka u Beogradu i Prištini zapadnih emisara, Amerikanca Eskobara i specijalnog predstavnika EU Lajčaka, koji pokušavaju, kako se navodi, da pronađu rešenja u vezi sa aktuelnim zaoštravanjem situacije na Kosovu, prištinski „vrh“ otvoreno i drsko nastavlja sa preuzimanjem kontrole nad severnim delom pokrajine koji naseljavaju Srbi. I ne namerava da se predomisli. Nameće se pitanje o istinitoj svrsi zapadnjaka“, rekao je Bocan-Harčenko, saopštila je Ambasada Rusije u Beogradu.

On ocenjuje da sve to, kako kaže, izgleda kao novo zavrtanje ruku Beogradu. Prema rečima ruskog ambasadora, kosovski „premijer“ Kurti samovoljno je instalirao, uz policijsku pratnju, svoje štićenike na mesta odbornika u skupštini Severne Mitrovice, koja su Srbi prethodno napustili u znak protesta.

Opširnije Kraće

Brat uhapšenog Pantića: I dalje ništa ne znamo o njemu

Brat uhapšenog bivšeg policajca Dejana Pantića, Siniša Pantić, izjavio je za Kosovo onlajn da je na barikadama od prvog dana, ali da još ništa ne zna o svom bratu, ni da li je dobio terapiju koja mu je poslata, a napominje i da se nisu čuli sa njim.

„Kad sam sinoć čuo od glavnog predstavnika Euleksa da ni on ne zna gde je, ni da li je primio terapiju, nije mi bilo svejedno. Najviše bih voleo da nam dozvole bar jedan poziv, meni kao bratu ili njegovoj najbližoj porodici da se javi, ženi ili sinu, kome god on hoće da se javi“, kaže Siniša Pantić.

Dodaje da bi najviše voleo da ga puste na slobodu.

„Voleo bih da ga puste jer je nevin, a ja to najbolje znam da jer sam svakodnevno bio sa njim u kontaktu. Molim ko može da pomogne da ga puste što pre, a ako ne, bar da bude u kućnom pritvoru dok ne prođe taj proces od mesec dana koji mu je dodeljen ili da bude pušten skroz na slobodu a da proces traje“, kaže Siniša Pantić.

Opširnije Kraće

Hil: Srbija ima pravo da se obrati Kforu, ali potrebno je političko rešenje

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je u Nišu da ne vidi mogućnost vojnog rešenja situacije na severu Kosova, kao i da je tu potrebno izgraditi mir i stabilnost, što se može postići uspostavljanjem Zajednice srpski opština.

„Naravno da Vlada Srbije ima pravo da se obrati Kforu, ali ovo ostaje političko pitanje i samim tim iziskuje političko rešenje. Potrebno je da smirimo situaciju, kako pripadnici srpske zajednice koji žive na tom prostoru mogu imati jasna očekivanja o tome kako će im život izgledati u budućnosti“, rekao je Hil.

Obraćajući se medijima u Nišu, gde se sastao sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, američki ambasador je ocenio da će se „stvaranje Zajednice srpskih opština ostvariti“.

„Kao što je Eskobar juče jasno stavio do znanja, do toga će doći. Stvaranje ZSO će stvoriti uslove za povratak normalnosti, preko čega se može uspostaviti mir i stabilnost u oblasti gde ti ljudi žive već vekovima, a to je ono što svi zaista žele“, ocenio je ambasador Hil.

Your browser does not support the video tag.

Opširnije Kraće

Kurti u Pragu podneo zahtev za članstvo u EU

Premijer u Prištini Aljbin Kurti podneo je zahtev Češkoj, trenutno predsedavajućoj u EU, za članstvo „takozvane Republike Kosovo“ u toj organizaciji.

Vučić: Priština krši Vašingtonski sporazum, odgovor Beograda večeras

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će Priština podnošenjem zahteva za članstvo u EU i zvanično prekršiti Vašingtonski sporazum, a da će se odgovor Beograda tim povodom biti poznat večeras posle sednice Vlade.

„Danas i zvanično oni krše Vašingtonski sporazum, a na sve to odgovorićemo večeras posle sednice Vlade na koju sam pozvan i oko naših zahteva vezanih za Rezoluciju 1244 UN, ali i za povlačenje priznanja mnogih zemalja. Dobićete precizan odgovor“, rekao je Vučić.

Opširnije Kraće

Izveštaj Andrije Igića (12.00)

Your browser does not support the video tag.

Zaharova: Ambasador Bocan-Harčenko ima nalog iz Moskve oko Kosova

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ima nalog da preduzme konkretne korake za podršku normalizacije situacije oko Kosova, Moskva čeka reakciju Beograda, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi Sputnjik.

„Što se tiče ambasade u Beogradu, ruski ambasador u Srbiji, koji je u bliskom kontaktu sa srpskim rukovodstvom, dobio je instrukcije iz centra da preduzme konkretne korake podrške, koji se sastoje u normalizaciji ili predlaganju načina za normalizaciju situacije. Čekamo reakciju Beograd“, rekla je Zaharova.

Opširnije Kraće

Dačić: Predstavnici međunarodne zajednice smatraju da je Kurti najveći problem

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije iznenađen izjavom specijalnog predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o ZSO i da se taj stav duže vremena ponavlja, prenosi Kosovo onlajn.

Dačić je za Televiziju Hepi istakao da je pristup SAD oko tog pitanja veoma korektan i dodao da neki evropski predstavnici nisu toliko čvrsti po tom pitanju.

„Eskobar je upotrebio formulaciju za Briselski sporazum koja ide nama u prilog. Rekao je da je taj sporazum pravno obavezujući. Neki drugi evropski predstavnici nisu toliko čvrsti po tom pitanju. Berbokova mi je rekla da nijedan kosovski premijer neće prihvatiti formiranje Zajednice srpskih opština. Međutim, kada je potpisivan Briselski sporazum, Hašim Tači je bio premijer. On ga je potpisao. Paradoks je da za neke postoji Briselski sporazum, a za neke ne. Predsednik Vučić je naveo sve međunarodne sporazume i pitao koji sporazum je za njih prihvatljiv“, rekao je Dačić.

Navodi da je očigledno da Priština ne želi da se išta poštuje i tu se dovodi u pitanje i nastavak dijaloga.

„U papirima Solunskog samita se poziva na Rezoluciju 1244. Sve tvrdnje da sporazumi i rezolucije nisu aktuelni jesu u funkciji ohrabrivanja Kurtija da ništa ne prihvata i da nastavi svoju agendu. U narednim danima će se raditi na deeskalaciji, a tek onda može da se priča o ozbiljnijim temama koje se temelje na Briselskom sporazumu“, poručio je Dačić.

Prokomentarisao je stav međunarodne zajednice koji se tiče povratka kosovskih Srba u kosovske institucije, ističući da oni nemaju gde niti kako da se vrate.

„Predstavnici Međunarodne zajednice su se izjasnili da je trenutno najveći problem Kurti. Smatraju i dok je Kurti na vlasti neće biti ništa od poštovanja Briselskog sporazuma“, rekao je Dačić.

Ministar je rekao da je neizvesno šta će se dešavati sa Kosovom nakon apliciranja za članstvo u EU.

„Sijarto mi je lično obećao da će glasati protiv! Pitanje je da li će uopšte i biti glasanja ili će predsedavajuća Češka da to postavi kao proceduralno pitanje“, istakao je Dačić.

Opširnije Kraće

Vjosa Osmani: Prisustvo srpske vojske na Kosovu okončano 1999. godine

Predsednica u Prištini Vjosa Osmani izjavila je da je situacija na severu KiM izazov za vlasti u Prištini, tvrdeći da je odgovornost na „kriminalnim bandama na severu Mitrovice, koje finansira država Srbija, te da će se suočiti sa pravdom“.

„Insistirali smo da država i zakon ne služe samo nekolicini, već svima. Sever Kosova i dalje predstavlja izazov zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema Kosovu, a koje iskazuje kroz finansiranje i podršku kriminalnim strukturama. Zločinačke bande neće moći da prevaziđu želju građana da žive slobodno u našoj domovini. Bande ne vole sprovođenje zakona u zemlji. Oni će se suočiti sa pravdom zbog zastrašivanja koja čine građanima“, rekla je Osmani u godišnjem obraćanju poslanicima skupštine u Prištini.

Najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Beograd zatražiti raspoređivanje srpske vojske na Kosovu, za Osmanijevu je „hegemonistička ideja“.

„Svi smo svedoci stalne pretnje Srbije Kosovu. Ova pretnja se manifestovala kroz hegemonističku ideju predsednika Srbije za raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu“, navela je Osmani, a prenose mediji u Prištini.

Zahvaljujući policiji za angažovanje na severu gde je u toku šest dan protesta Srba na barikadama, Osmanijeva kaže da dijalog sa Beogradom treba da se fokusira na međusobno priznavanje.

„Nezavisnost naše države građena je krvlju i temelji države su jači nego što neki misle. Kosovske snage bezbednosti nas čine ponosnim svaki dan. Naša strateška orijentacija ne može biti jasnija. Naš cilj je NATO. Tokom 2022. godine investirali smo u proširenje odnosa sa zemljama i organizacijama. Naša spoljna politika služi interesima naše zemlje u celini“, rekla je ona.

Njeno obraćanje u Skupštini ignorisali su poslanici Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Opširnije Kraće

„Prodavnice, apoteke i benzinske pumpe na severu KiM dobro snabdevene“

Predsednik Udruženja privrednika sa severa KiM Radoš Petrović kaže da je snabdevenost u prodavnicama dobra i da prehrambenih proizvoda i lekova ima dovoljno.

Petrović je za Kosovo onlajn rekao da iako postoji izvesna zabrinutost, građani ne prave zalihe robe.

„Robe i prehrambenih proizvoda ima dovoljno, prodavnice su dobro snabdevene, pekare takođe, kao i benzinske pumpe. Dve najveće pekare imaju zalihe brašna za narednih mesec dana“, kaže Petrović.

Opširnije Kraće

Borelj: Upoznaću lidere EU sa situacijom na KiM

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da će na samitu u Briselu lidere EU informisati o tenzijama na Kosovu i Metohiji.

„Znate da smo poslednjih dana imali mnogo tenzija na severu Kosova. Poslao sam našeg specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd. Upoznaću lidere sa situacijom i pokušajem da se situacija smiri i da se vratimo dijalogu. To je jedini način da se obezbedi evropska budućnost Kosova i Srbije“, rekao je Borelj uoči današnjeg sastanka.

Istakao je da je od apsolutne važnosti da nemiri prestanu, da se prekinu barikade, da se smire i vrate razgovoru, kako je rekao, „oko predloga koji smo stavili na sto da bi se našlo trajno i koherentno rešenje“ za tenzije između Prištine i Beograda.

Opširnije Kraće

Momirović: Ugroženo snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i gorivom na severu KiM

Nadležne inspekcije prijavljuju da se na severu KiM bližimo kritičnoj tački kada je reč o snabdevenosti osnovnim životnim namirnicama i gorivom, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

„Nažalost, nadležne inspekcije prijavljuju da se na severu KiM bližimo kritičnoj tački kada je reč o snabdevenosti osnovnim životnim namirnicama i gorivom. Zbog bezumnih poteza privremenih institucija u Prištini, situacija sa snabdevanjem osnovnim životnim namirnicama je i više nego zabrinjavajuća. Naši pokazatelji govore da bi se to moglo desiti već za nekoliko dana“, rekao je Momirović Tanjugu.

Momirović je pozvao privremene institucije u Prištini da svoje delovanje usklade sa sporazumima koje su sami prihvatili i potpisali kako bi se stvorili uslovi za normalno snabdevanje građana Kosovske Mitrovice i drugih opština na severu KiM.

Opširnije Kraće

Vučević: Srbija ima crvene linije koje su svima jasne

Noć je protekla mirno, ali u napetoj atmosferi. I dalje su barikade na putevima na severu KiM i dalje su Srbi i te kako izloženi pritiscima i ugroženi i praktično naterani da na demokratski način brane svoja prava, kaže ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, prenosi TV Hepi.

„Oni nisu ugrozili nikog od Albanaca, prosto su blokirani putevi gde su Srbi apsolutno većinski nastanjeni što je posledica čitavog niza jednostranih poteza koje je Priština, tj. Aljbin Kurti, povukao“, rekao je Vučević.

Ukazao je da pozicija i položaj srpskog naroda na KiM nisu jednostavni, ali da to ne znači „da treba da kukamo i jadikujemo“.

„Srbija ima svoje crvene linije i one su danas vrlo vidljive i svima jasne, da tu više niko nema zabludu. Užasno je pogrešna pretpostavka da Srbija ne zna šta radi, da nema planove, da nema strategiju u zavisnosti od razvoja događaja. Imamo. Mi se samo ponašamo pristojno i pokušavamo da sve vratimo u okvire dijaloga, razgovora koliko god da su oni mučni, koliko god da je neprijatno sedeti za stolom sa osobama poput Kurtija. Obaveza je predstavnika države da štite, kroz taj format političkog dijaloga, interese Srbije, da izbegnemo po svaku cenu sukobe. Molimo i naše Srbe na KiM da izbegnu na svaki način sukob sa Euleksom“, naveo je Vučević.

Kako je dodao, vlast u Prištini nastavlja sa politikom koja stvara atmosferu da su Srbi nepoželjni na KiM.

„To je ključ ili svrha onoga što radi Kurti, nemojte tu da imate bilo kakvu zabludu. Napad na porodično poljoprivredno gazdinstvo Petrovića u Velikoj Hoči je isto deo tog spektra i poruka ‘ne možete da opstanete’, ni to malo vas što je ostalo u Metohiji, ne možete da opstanete. Vi na severu ste kriminalne bande sa kojima ćemo se mi razračunati, ne postoji Briselski sporazum, ne postoji Vašingtonski sporazum, kakva Povelja UN i Rezolucija 1244. Ništa ne postoji“, rekao je Vučević.

Podsetio je da je predsednik Vučić juče izašao sa još jednim dokumentom Evropske unije iz 2003. godine, tzv. Solunskim dokumentom.

„I ništa od toga. Razne smo mi garancije dobijali kao država i određeni lideri u nekim vremenskim i istorijskim okvirima. Sve se to posle izjalovi, ne poštuje se. Kažu vam promenjene su okolnosti, nove činjenice ili kako god to oni na jedan opskuran i bezobiran način obrazlože“, rekao je ministar. 

Opširnije Kraće

Predsednica PS NATO: Barikade na severu treba odmah ukloniti

Predsednica Parlamentarne skupštine NATO-a Žoel Gario-Mejlam izrazila je zabrinutost zbog poslednjih dešavanja na severu KiM, rekavši da su pretnje i napadi naoružanih pojedinaca neprihvatljivi, prenosi Koha.

Prema njenim rečima, barikade treba odmah da budu uklonjene. Zatražila je od svih da se uzdrže od nasilja i provokativnih radnji i da rade na deeskalaciji situacije.

„Put napred mora da bude definisan kroz kontinuirane i konstruktivne pregovore između Beograda i Prištine. Sve strane moraju da ostanu posvećene dijalogu uz posredovanje EU. Pozdravljam nedavnu odluku vlasti na Kosovu da odlože lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova kao konstruktivan korak s obzirom na trenutni kontekst“, rekla je ona.

Istakla je da je NATO jasno stavio do znanja da Kfor ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da izvrši svoj mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.

Opširnije Kraće

Izveštaj Andrije Igića (08.00)

Your browser does not support the video tag.

Radun: Izjava da ne znaju gde je Dejan Pantić dokaz da Euleks ne kontroliše situaciju

Ono što je juče posle razgovora sa predsednikom Srbije izjavio specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar ima malo veću težinu nego što govore emisari EU, smatra politički analitičar Branko Radun.

„Iz izjava Eskobara vidi se da on shvata ozbiljnost situacije i zabrinutost Srba sa KiM i kaže da će se raditi zajedno sa Srbima da se situacija normalizuje. S druge strane, imamo poteze Albanaca koji očigledno nisu u saglasnost sa onim što Eskobar govori. Postavlja se pitanje da li je moguće da oni ne mogu ili neće da izvrše pritisak na Albance“, rekao je Radun.

Smatra da „Srbija ima jasnu i odgovornu politiku, insistira na Rezoluciji 1244 i povratku naših snaga na sever KiM, kao i na poštovanju Briselskog sporazuma“.

„Izjava šefa Euleksa da oni ne znaju gde se nalazi Dejan Pantić govori da oni ne kontrolišu situaciju i to ide u prilog inicijativi Srbije da vrati jedan broj pripadnika bezbednosnih snaga. Mi insistiramo na onome što su potpisani sporazumi i što je u domenu međunarodnog prava, dok Albanci ignorišu te sporazume“, kaže Radun.

EU insistira da se uklone barikade koje su postavljene kao reakcija na nelegalna hapšenja Srba.

„Barikade će biti uklonjene onog trenutka kada dođe do nekog dogovora. Kurti očigledno ima podršku u nekom centru moći i u EU i van nje, jer on stalno provocira neku krizu, pa onda kao spusti nakratko tenzije, do neke nove krize“, rekao je gostujući u Jutarnjem programu politički analitičar Branko Radun.

Your browser does not support the video tag.

Opširnije Kraće

Noć protekla mirno

Srbi ostaju na barikadama, u znak protesta zbog hapšenja Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije. I ova noć na severu KiM protekla je mirno. 

Barikade Srba na severu Kosova i Metohije, koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, ulaze u šesti dan.

Dodatne tenzije u već napetoj situaciji donela je izjava šefa Euleksa Larsa Gunar Vigemarka, koji je rekao da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi. To se sada, kako kaže, proverava i poručuje da će poslati policijsku jedinicu i policijskog savetnika u Leposavić.

Na to je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, poručivši da je skandalozno da Euleks ne zna gde se nalazi Pantić.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom. Razgovor je, kako kaže, bio iskren i korektan.

Lajčak je na Tviteru napisao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o situaciji na KiM, te da se traži političko rešenje za uklanjanje barikada.

S druge strane, Gabrijel Eskobar je za RTS rekao da SAD odbijaju povratak srpskih snaga na KiM jer su protiv, kako kaže, militarizacije problema, već se zalažu za dijalog.

Predsednik Vučić ranije je najavio da će Vlada Srbije u četvrtak doneti odluku o slanju zahteva Kforu da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM.

Premijerka Ana Brnabić je na sastanku sa Eskobarom ukazala na to da je hapšenje Srba bez dokaza ili optužbi, kršenje civilizacijskih normi, vladavine prava i sporazuma čiji je garant Evropska unija.   

Inače, juče je održana sednica Kriznog štaba sa koje je poručeno da građani ostanu istrajni ali suzdržani.

„Da poštuju pre svega međunarodne predstavnike Kfor i Euleks jer su oni tu na terenu u skladu sa međunarodnim sporazumima“, rekao je potpredsednik Srpske liste Goran Simić posle sednice Kriznog štaba.

U međuvremenu, u Skupštini opštine Severna Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je izabran novi saziv parlamenta i formirana nova zakonodavna vlast.

Među novim odbornicima u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, od 16 poslanika jedan je Srbin, Dušan Milunović sa liste „Građanska inicijativa Srpski opstanak“.

Nakon što su Srbi napustili kosovske institucije, CIK je odobrio zamenu odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica, gde su sada u većini Albanci.

Za predsednika Skupštine izabran je Nedžad Ugljanin iz Građanske inicijative Mitrovica.

Dok traju protesti na severu KiM, predsednica i premijer privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i Aljbin Kurti i predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca potpisali su zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Kurti je podneo zahtev Češkoj, trenutno predsedavajućoj u EU, za članstvo „takozvane Republike Kosovo“ u toj organizaciji.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar