Vlada daje 2,2 milijarde dinara pomoći proizvođačima suncokreta

Vlada je krajem avgusta 2022. usvojila Uredbu o finansijskoj pomoći proizvođačima suncokreta, kako bi se održala prehrambena bezbednost stanovništva i ublažile posledice rasta cena proizvodnje ove uljarice i suše koja je pogodila poljoprivrednu proizvodnju, navodi se u saopštenju.

Po Uredbi je svako registrovano poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji koje je proizvelo suncokret imalo pravo na državnu subvenciju od 7,8 dinara po kilogramu ove uljarice, za količine do 200 tona.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije u programu Evropske unije „Horizont Evropa“, okvirnom programu za istraživanja i inovacije.

Imajući u vidu da Sporazum omogućava Republici Srbiji pristupanje budžetu Evropske unije za istraživanje, srpske naučnoistraživačke organizacije biće u ravnopravnom položaju sa organizacijama iz zemalja koje su punopravne članice Evropske unije, ističe se u saopštenju.

Doneta je i Odluka o obrazovanju Mreže za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima Evropske unije radi efikasnijeg sprovođenja mera i postupaka za prevenciju, kontrolu, otkrivanje i sankcionisanje nepravilnosti i prevara u postupanju sa finansijskim sredstvima Unije.

Članovi Mreže se sastaju po potrebi, najmanje jednom u dva meseca.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar