Vjosa Osmani protiv Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima

Vjosa Osmani je izjavila da za ZSO nisu potrebna izvršna ovlašćenja, apostrofirajući stav američkih zvaničnika i izaslanika Gabrijela Eskobara.

„Čuli ste da su ambasador SAD i gospodin Eskobar to jasno rekli u svom poslednjem intervjuu. Njegov zahtev je da se ne implementiraju modeli koji bi sever Kosova transformisali u novu Republiku Srpsku, tako da nisu potrebna nikakva izvršna ovlašćenja“, rekla je Osmanijeva, preneli su prištinski mediji.

Eskobar je prištinskim medijima pre današnjeg dolaska na KiM rekao da SAD nisu tražile davanje ovlašćenja prilikom formiranja ZSO.

„Očekujemo da i Kosovo i Srbija poštuju ranije obaveze. Vlada Kosova se obavezala da će imati Asocijaciju opština sa srpskom većinom (ZSO). SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ZSO treba da radi ili koje treba da budu njegove nadležnosti; ovo je suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese. Postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti. Pozivamo vladu Kosova da pažljivo razmotri ove modele“, rekao je Eskobar.

Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak danas posle podne dolaze u Prištinu, gde će tražiti novi zamah u razgovorima sa Beogradom.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar