Visoki Dečani: Neosnovane optužbe prištinskih zvaničnika ugrožavaju bezbednost Crkve

Manastir Visoki Dečani saopštio je da je srpska pravoslavna eparhija na Kosovu i Metohiji uvek bila otvorena za dijalog sa institucijama u pokrajini, ali ne i po pitanju zakonitosti odluke Ustavnog suda na KiM iz 2016. godine, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje.

„Ovo je čvrst stav ambasadora Evropske unije, OEBS-a i Kvinte“, objavio je manastir Visoki Dečani na Tviteru.

Iz manastira poručuju da neosnovane optužbe prištinskih zvaničnika protiv Crkve ugrožavaju bezbednost, imovinu i religijske slobode.

„Zbog sistematskog kršenja naših prava, čak i onih zagarantovanih kosovskim zakonima, SPC ne može normalno da funkcioniše na Kosovu bez zaštite njenog identiteta, prava, imovine i sloboda, uz čvrste međunarodne garancije i zaštitu KFOR-a u Dečanima“, navodi se u saopštenju.

Iz Visokih Dečana poručuju i da su ovih dana „predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija javno rekli da odbijaju da implementiraju odluku Ustavnog suda iz 2016. godine, kojim se manastiru priznaje vlasništvo nad 24 hektara zemlje“.

„Podrivajući konačnu i neopozivu odluku kosovskog Ustavnog suda po pitanju manastira u Dečanima i mešanjem političara u sudske odluke, ozbiljno se podriva vladavina prava na Kosovu, čime se još više ugrožavaju verske slobode i poverenje između zajednica“, zaključuje se u poruci na Tviteru manastira Visoki Dečani.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar