Вишевековне везе Срба и Мађара побратимиле Ириг и Шиклош

Капетан шиклошке тврђаве Петер Сентђерђи симболичним пуцњем означио је долазак нових пријатеља у град и потписивање декларације о братимљењу са Иригом. Десило се то у једној од најстаријих и најочуванијих тврђава код суседа која је и Мађарима и Србима служила за заједничку одбрану од Турака:

 „Широк је спектар области за сарадњу: пре свега у туризму, посебно у области велнеса, винског туризма и градитељског наслеђа којима су богата оба града. Развијаћемо сарадњу у области образовања због младих људи са обе стране границе, повезиваћемо културне институције, али нам је веома нам је важна и економска сарадња“, рекао је Габор Ригл, градоначелник Шиклоша.

Председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић рекао је да имају сличне винограде и богато културно наслеђе.

„Имамо скоро исте винограде, вина су им прелепа, културно наслеђе имају изузетно богато и дошли смо на идеју да се побратимимо. Оно што планирамо у наредном периоду да заједнички учествујемо на пројектима Европске уније, да сарађујемо у области спорта и културе“, наводи Стојаковић.

У тврђави која је настала у 13. веку посебна соба посвећена је српском наслеђу у Барањи. Ириг и Шиклош посебно повезује српски кнез Штефан Штиљановић који се у 16. веку, са тадашњим угарским снагама борио против Турака.

Локални Срби су 1738. године подигли храм Српске православне цркве у центру Шиклоша, што сведочи о вишевековном боравку Срба на овим просторима.

Иконостас храма у Шиклошу плени својом лепотом, а обреди у храму су ретки јер је Срба у насељу тек педесетак:

„Везани смо јер смо били иста држава, а сада у новије време, покушавамо да се вежемо преко туризма. Као заједница, имамо изузетну помоћ државе у Мађарској, тако да су нам сва врата отворена“, каже Синиша Ножица, потпредседник самоуправе Срба у Шиклошу.

Братимљење са Иригом домаћини у Шиклошу су приредили за Дан свог града одајући тиме посебну част новим српским пријатељима.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar