Виктор Лазић о сликама које не може да заборави два месеца после земљотреса у Турској

Виктар Лазић рекао је да су прогласили у Турској ванредно стање на три месеца у регионима који су најгоре погођени земљотресом и у току је рашчишћавање терена.

„Градови који су највише погођени земљотресом, морам да кажем да више не постоје. Екипе свакодневно раде и претпостављам да ће наставити док не заврше посао расчишћавања“, каже Лазић.

Према његовим речима, ситуација се разликује од места до места.

„У моменту када сам био тамо било је хиљаде постављених шатора. Дешавало ми се да залутам па да уђем у шатор у који већ пет, шест година живе сиријске избеглице. У једном моменту су и хотели искоришћени за смештај. Турска мора да се позабави изградњом станова“, каже Лазић.

Науман Зидан из Дамаска је лекар који је студирао својевремено у Србији рекао је за РТС да ни у Сирији није познат број жртава, али се процењује да је око 10.000.

„Велики број је повређених и оних који су остали без крова над главом. Направљени су привремени шатори, они су размештени и по школама. Данас је отворен програм станова у којима може да се живи“, каже Зидан.

Захвалио је свима који помажу Сирији, али истиче да и даље фале лекови и медицинска помоћ.

Лазић се надовезао да угроженима у земљотресу пре свега треба финансијски помоћи искључиво преко званичних канала.

„Апсолутно су им сада најпотребнији кровови над главом, али и храна, вода…“, подсетио је Лазић.

Каже да га је милосрђе доводило до суза након земљотреса.

„Једна породица која је била у шатору питала ме је да ако ми је потребна помоћ могу да преноћим код њих у шатору. Разговарам са човеком, спортским новинаром, коме је кућа порушена, који је изгубио комшије и замолим га да ми помогне да преведем да наручим храну и он плати уз речи да жели да се осећам добродошло у Турској“, испричао је Лазић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar