Vidovdanska svečanost u Predsedništvu, uručena odlikovanja zaslužnim građanima

28. 06. 2022. 19:28

Dodeljena 32 ordena

Ukupno 32 odlikovanja dodeljeno je pojedincima i institucijama za posebne, odnosno izuzetne zasluge.

Dodeljeni su Orden Republike Srbije na lenti, Orden Karađorđeve zvezde prvog, drugog i trećeg stepena, kao i medalje za zasluge i za hrabrost.

Your browser does not support the video tag.

Izveštaj Suzane Duke, Jelene Terzić i Milice Milosavljević

28. 06. 2022. 18:51

Akademik Krestić se obratio u ime dobitnika odlikovanja

U ime dobitnika odlikovanja prisutnima se obratio akademik Vasilije Krestić, koji je izrazio zahvalnost i ukazao na to da bi nauka i politika trebalo da budu u savezu, u svakom racionalnom društvu koje teži napretku.

„Danas se ne može reći da u našoj zemlji politika pokušava nauku da pretvori u svoju službu, da vrši bilo kakav pritisak. Sloboda naučne misli nije narušena ali nauka nije mnogo ni uvažena“, rekao je akademik, ističući da na to ukazuje činjenica da je on prvi čovek iz domena nauke koji je poneo Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Istakao je da kod nas politika i nauka idu posebnim koracima, bez prožimanja i saradnje.

„Tako je to u egzaktnim, a još više u društvenim, posebno nacionalnim naukama. Ako se u tom pogledu u dogledno vreme ništa ne promeni, postoji opasnost da ćemo uskoro moći da pravimo nove inventare brojnih propusta koje je učinila politika zato što je ignorisala nauku. Međutim, vreme je pokazalo da i nauka ako je u rukama nesposobnih upravljača može da učini velike i veoma štetne propuste“, rekao je Krestić.

Obraćanje je završio sledećom porukom:

„Ako je istorija magistra vite, ako je luks veritas i testis tempodos, onda će, uveren sam, naša srpska sasvim slobodno pisana kritička istoriografija svojim raznovrsnim temama, bogatstvom nauno proverenih činjenica i tumačenjima dobro doći ne samo ljubiteljima prošlosti, već i onima koji su na kormilu države i koji iz prošlosti, za dobro naroda i države, treba da izvlače zaključke i poruke o našoj sadašnjosti i budućnosti“, zaključio je Krestić.

28. 06. 2022. 18:45

Orden Miloša Obilića

28. 06. 2022. 18:43

Zlatna medalja za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima

Dobitnici Zlatne medalje za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima su:

Mariza dos Reis Nunes, portugalska pevačica, Andrea Bočeli, italijanski operski pevač.

Zatim, medalju su dobili Mark Valder, generalni direktor kompanije „Ringijer AG“, Anđelka Vlaisavljević, direktorka i vlasnica produkcijske kuće „Working progres“, Zoran Vapa, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu i član nacionalne komisije za obnovu Hilandara, Dalibor Kitanović, predsednik kulturno-umetničkog društva Srpski vez iz Kumanova u Severnoj Makedoniji.

Dobitnici Zlatne medalje za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima su i Slobodan Despot, intelektualac prevodilac i umetnik, Radovan Vlahović, književnik i osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra, Zorica Jurković Ember, direktorka udruženja Srpski vez iz Budimpešte i profesor dramske kulture u srpskom obrazovnom centru „Nikola Tesla“ u Budimpešti, Dragan Martinović, slikar, Bratislav Anđelković, narodni slikar, Predrag Đaković, akademski slikar, Mladen Jagušt, dirigent.

28. 06. 2022. 18:42

Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena

Dobitnici Ordena Karađorđeve zvezde trećeg stepena su:

Fudbalski klub Radnički iz Sremske Mitrovice, Dečje pozorište Subotica, Javna biblioteka Doljevac, britanski glumac Rejf Fajns.

28. 06. 2022. 18:41

Stojković: Prihvatam orden kao podršku celoj fudbalskoj reprezentaciji

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi rekao je nakon što je primio orden Karađorđeve zvezde drugog stepena da je svako društveno priznanje mnogo više društvena obaveza nego nagrada i poželeo da svi u Srbiji i iz nje svaki Vidovdan dočekaju u sve većoj slobodi i miru.

„Priznanje koje sam danas dobio naslovljeno je na moje ime i prezime, ali ja ga razumem kao priznanje i svima onima koji su učestvovali u pobedama koje sam proslavljao, kao i u porazima iz kojih sam učio“, istakao je Stojković.

Napomenuo je da prihvata orden kao podršku celoj fudbalskoj reprezentaciji da nastavi dosadašnje uspehe i da na svetskom prvenstvu postigne najbolje rezultate.

28. 06. 2022. 18:38

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena

Dobitnici Ordena Karađorđeve zvezde drugog stepena su:

Reditelji Egon Savin i Ljubiša Ristić, glumac Miloš Biković, bivši fudbaler i proslavljeni trener Velibor Bora Milutinović, Svetislav Kari Pešić, košarkaški trener i aktuelni selektor, bivši jugoslovenski i srpski fudbaler i aktuelni selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

U ime dobitnika prisutnima se obratio Dragan Stojković.

28. 06. 2022. 18:35

Uručen Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena uručen je akademiku Vasiliju Krestiću, istoričaru, akademiku Svetislavu Božiću, kompozitoru, Lukijanu Panteliću, episkopu budimskom i administratoru Eparhije temišvarske, novinarki Ljiljani Smajlović, Slovačkoj evangeličkoj crkvi augzburške veroispovesti povodom 100 godina u Srbiji, kao i Gimnaziji u Čačku povodom 185 godina rada.

28. 06. 2022. 18:22

Orden Republike Srbije na lenti

Bivši japanski premijer Šinzo Abe odlikovan ordenom Republike Srbije na lenti zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja odnosa dve zemlje.

 

28. 06. 2022. 18:21

Vučić laureatima: Mnogo vam hvala na svemu, pred vama je velika odgovornost

Vučić je, obraćajući se laureatima, rekao da su neki svojim pisanjem i svojim naučnim radovima učinili mnogo toga, dok su neki spasavali živote. „Mnogo vam hvala na svemu što ste uradili, pred vama je velika odgovornost da nastavite da podižete ovu zemlju“, istakao je predsednik.

„Mislim da ono što se danas na Vidovdan vidi bolje nego ikada, to je da Srbija korača brzo napred, brže nego ikada u svojoj istoriji i da Srbiju više nije lako zaustaviti na tom putu. Ako smem da biram, pa makar to bilo i na moju štetu, biraću put mudrosti umesto puta velike kuraži, jer želim da nas ima više. Želim da imamo bolju ekonomiju, želim da napredujemo brzo. Verujte mi, i kada se javno odričem velike kuraži, neće je biti manje od onoga koliko su nas preci zadužili“, zaključio je predsednik.

28. 06. 2022. 18:19

„Idemo u Evropu, ali moramo da sačuvamo svoju samostalnost“

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju na svečanosti da ne postoji veća čast nego dva puta zaredom u prvom krugu dobiti tako veliko poverenje i tako veliku podršku naroda, ali da ne postoji ni veća obaveza ni značajnija odgovornost od te, posebno u teškim trenucima i u teškim vremenima.

„Je li nam danas potrebnija hrabrost, da čuvamo sve ono što je naše, ili nam je potrebnija mudrost da gradimo budućnost koja je naša ili nam je do određene mere potrebno i jednog i drugog, taman onoliko da sačuvamo samostalnost i nezavisnost u odlučivanju i da možemo da ostanemo i budemo svoj na svome“, rekao je Vučić.

Lakše je, kaže, reći da moramo da se držimo samo hrabrosti. „Ali ja bih samo rekao da kada delimo plate, kada delimo penzije, da ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti i pogledu usmerenom u budućnost i privlačenju investicija, jer bez toga ne bi bilo ni snažnije vojske ni snažnije Srbije“, rekao je Vučić.

„I zato ja neretko govorim, iako će to oduzeti deo od one popularnosti koju imamo, da moramo da idemo u Evropu i da gledamo u Evropu, da bi smo imali sve ono što danas imali, ali istovremeno moramo da imamo onoliko hrabrosti i da i njima u Evropi i svima drugima moramo da kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samosvojnost i svoju samostalnost, da imamo svoju glavu da donosimo odluke i da imamo svoje mišljenje, koje ne mora uvek da im se svidi“, poručio je predsednik.

28. 06. 2022. 18:16

Vučić: Vidovdan je putokaz koji omogućava srpskom narodu da preživi

Predsednik Aleksandar Vučić je, u obraćanju, istakao da je Vidovdan za srpski narod putokaz čiji sjaj pratimo i koji omogućava našem narod da preživi.

Naglasio je da je ovaj dan važan za opstanak naše države i budućnost naše nacije. 

„Bez njega, uz istoriju kakva je bila naša, odavno bismo se utopili u veće narode ili rasuli u sitna plemena“, rekao je Vučić.

Dodao je da su naši preci na Kosovu branili civilizaciju, kulturu, iskonske, ili, kako bi to danas nazvali evropske – ali i, naglasio je, srpske vrednosti.

Podsetio je na značaj koji je današnji dan imao kroz istoriju, na Obilića i Principa, ali i na Vidovdanski ustav.

Na Vidovdan se u srpskim crkvama održavaju pomeni za sve stradale Srbe, rekao je Vučić.

Obratio se i dobitnicima Vidovdanskog odlikovanja, naglasivši da su oni to zaslužili za sve uspehe koje su svojim radom postigli.

„Za radost koje je osetio svaki čovek u našoj zemlji“, rekao je Vučić poručivši im da su postali deo nacionanog neba. 

28. 06. 2022. 18:05

Himnom „Bože pravde“ počela svečanost

Svečanost u Palati „Srbija“ počela je himnom „Bože pravde“, u izvođenju solistkinje opere Srpskog narodnog pozorišta Nataše Tasić Knežević.

Svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića održan je u Palati „Srbija“.

Po protokolu, predsednik je na svečanost došao sa suprugom Tamarom Vučić.

Posle intoniranja himne i govora predsednika, dodeljeno je ordenje pojedincima i institucijama za istaknute zasluge.

Na stolu su bila 32 ordena, među kojima i orden Republike Srbije na lenti. Taj orden je dobio japanski premijer Šinzo Abe, zbog, kako se navodi, očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja odnosa dve zemlje.

Tu su i Karađorđeva zvezda prvog, drugog i trećeg stepena, zatim medalja za zasluge i za hrabrost.

Među odlikovanima su i akademik Vasilije Krestić, zatim sportisti kao što su selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić, glumac Miloš Biković, britanski glumac Rejf Fajns, operski pevač Andrea Bočeli, zatim fado pevačica Mariza, ali i dvojica vatrogasaca koji su spasili trogodišnje dete iz šahta punog vode.

Vidovdanska odlikovanja se dodeljuju za izuzetne zasluge i dela od velikog značaja. Ustanovljena su još 2009. godine donošenjem zakona o odlikovanjima Republike Srbije.

Aleksandar Vučić je 31. maja, na svečanoj sednici u Skupštini, položio zakletvu, čime je Srbija i zvanično dobila novog šefa države.

Vučiću je ovo drugi predsednički mandat.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar