Verifikovani mandati odbornika Skupštine grada Beograda, u toku izbor predsednika

Sednica je počela izborom Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata, nakon čega je usledila pauza kako bi odbor utvrdio ispravnost verifikacionih isprava.

Nakon pauze, prisutnima se obratio izvestilac Verifikacionog odbora Nebojša Bakarec.

On je rekao da je odbor, na osnovu izveštaja Gradske izborne komisije o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda i rešenja GIK-a o dodeli odborničkih mandata, utvrdio da su podaci iz uverenja o izboru svakog odbornika istovetni sa podacima iz izveštaja GIK-a, kao i da su uverenja izdali nadležni organi.

Bakarec je potom predložio Skupštini grada da na osnovu Zakona o lokalnim izborima i Poslovnika Skupštine grada Beograda donese odluku o potvrđivanju mandata odbornika gradskog parlamenta, što je i učinjeno.

U nastavku sednice sledi izbor predsednika Skupštine grada i njegovog zamenika, kao i sekretara gradskog parlamenta i njegovog zamenika. 

Nikola Nikodijević ponovo predložen za predsednika 

Grupa od 56 odbornika kandidovala je Nikodijevića iz SPS-a za predsednika gradskog parlamenta, koji tu funkciju obavlja od 2014. godine. 

Obrazlažući predlog za kandidaturu Nikodijevića, Ivana Vilotijević iz koalicije SPS–JS, pozvala je gradske odbornike da podrže taj predlog jer je Nikodijević, prema njenim rečima, „vratio dostojanstveno ponašanje i dijalog bez uvreda u Skupštinu“.  

Predstavnici odborničkih grupa iz koalicije „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ i „Moramo“, kao i Dveri najavili su da neće učestvovati u glasanju za predsednika Skupštine grada.

Predsednik odborničke grupe DS-a Filip Tatalović kazao je da odbornici te stranke neće ni uzeti glasačke listiće i da će njihova odbornici biti u „funkciji kontrolora“ tokom glasanja.

I odbornici Narodne stranke kažu da neće glasati za prvog čoveka gradske skupštine. 

Konstitutivnoj sednici, do izbora predsednika Skupštine grada, predsedava najstariji odbornik. To je Vladeta Janković koji je posle kraćeg obraćanja govornicima, to mesto ustupio sledećem najstarijem odborniku, Tomi Fili, sa liste oko SPS-a. 

Nakon konstituisanja Skupštine grada, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika, koji mora biti iz redova odbornika. 

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a prema osvojenim mandatima novi saziv činiće SNS sa 48 mandata, SPS sa 8, lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ sa 26, koalicija „Moramo“ sa 13 mandata.

Sedam odbornika imaće lista „Nada za Beograd“, a po četiri mandata „Zavetnici“ i koalicija oko Dveri.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar