Vašington razočaran Kurtijevim odbijanjem, Blinkenov savetnik traži odlaganje

„Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, pozivaju vladu Kosova da produži period primene novog režima registarskih tablica“, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, koje je objavljeno nedugo posle odluke Aljbina Kurtija da uz neke izmene nastavi sprovođenje odluke o registarskim tablicama.

Priština, ističe Prajs, ima pravo da primeni režim registarskih tablica u skladu sa Briselskim sporazumom, ali napominje da je produženje vremenskog okvira u interesu napretka u dijaloga koji vodi EU.

„SAD su razočarane i zabrinute pošto je vlada Kosova odbila zahteve svojih međunarodnih partnera da to učini. Kosovo i Srbija bi trebalo hitno i fleksibilno da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, usredsređenog na međusobno priznavanje. Važno je da obe strane smanje zapaljivu retoriku i preduzmu konkretne akcije, da pokažu svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji, kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regiona“, zaključuje Prajs.

Blinkenov savetnik Derek Šole traži odlaganje odluke

Visoki savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Derek Šole zatražio je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija odlaganje primene novih pravila o registarskim tablicama bez zaplene i novčanih kazni.

„Razgovarao sam sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o važnosti izbegavanja tenzija i odlaganja primene novih pravila o registarskim tablicama, bez zaplene ili novčanih kazni“, napisao je Šole na Tviteru.

Dodao je da je u razgovoru bilo reči i o partnerstvu Vašingtona i Prištine i „zajedničkim ciljevima unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija Kosova“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar