Varhelji: U Brisel se vratila volja za proširenje EU, dozvolimo Srbiji male, reformske korake

Varhelji je intervjuu za briselski portal Juroaktiv rekao da je rat Rusije protiv Ukrajine otreznio debatu oko procesa proširenja EU i pokazao potrebu da se ubrzaju procedure, koje je u suštini zaustavio prethodni sastav Evropske komisije.

„Mi, Evropljani, sada ne samo da shvatamo, već smo i spremni da to ispunimo. Evropa neće uživati u bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu bez potpune integracije Zapadnog Balkana“, istakao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina bilo je malo želje za proširenjem unutar EU, a neke države članice pozvale su na reformu EU pre nego što prime nove članice.

„Ne zaboravite, preuzeli smo (mandat) od Evropske komisije koja je rekla ‘nema proširenja’ – šteta je učinjena“, rekao je Varhelji, dodajući da je u drugoj polovini svog mandata (Žan Klod) Junkerova komisija shvatila da je to strateška greška.

Smatra da sada postoji jasna politička volja koja nije uvek bila očigledna.

O evrointegracijama Srbije i odnosu sa Rusijom

Briselski portal navodi da je Srbija, kandidat za EU od 2009. godine, održava bliske veze sa Kremljom tokom desetogodišnje vladavine predsednika Aleksandra Vučića i okleva da se pridruži uvođenju sankcija Rusiji uprkos pritiscima Zapada.

Upitan da li bi EU bila zainteresovana da ubrza pristupne procese sa Beogradom, Varhelji je rekao da je „Srbija uvek imala veoma posebne odnose sa Rusijom“.

„Ono što vidimo iz Srbije jeste da je u veoma teškoj situaciji, zbog svoje ranjivosti kada je u pitanju snabdevanje energijom i zbog nesređenog bezbednosnog okvira“, rekao je Varhelji, ističući da je zemlja skoro u potpunosti zavisna od ruskog gasa i da su njene glavne energetske kompanije u većinskom ruskom vlasništvu.

Ali uprkos zabrinutosti oko usklađivanja, Varhelji je rekao da je bilo i pozitivnih znakova u poslednjih nekoliko meseci, a jedan od njih je i glasanje Srbije u skladu sa Zapadom u Generalnoj skupštini UN o Ukrajini.

„Želimo da Srbija bude naš saveznik, potrebno nam je da se Srbija solidariše s nama i da bude na našoj strani, ali takođe, moramo da razumemo njen stav kada nešto tražimo od nje“, ukazao je Varhelji, koji se, kako navodi Juroaktiv, suočio sa kritikama zbog pokušaja da podstakne kampanju Beograda za članstvo u EU „uprkos zabrinutosti u vezi sa vladavinom prava“.

Srbija pravi male korake i treba da dozvolimo da se ti koraci ostvare, dodao je evropski komesar za proširenje.

„Jer ako to ne učinimo, onda dobijamo upravo suprotno od onoga što želimo da postignemo“, naglasio je Varhelji, nagoveštavajući da previše otvoren pritisak na Beograd na određenim pozicijama može izazvati „gubitak Srbije“.

Prema njegovim rečima, mnoge države članice žele da vide „više solidarnosti iz Srbije“.

„I nadam se da će to postepeno doći iz Beograda, jer je Beograd na evropskom putu; to je zemlja kandidat“, zaključio je Varhelji.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar