Varhelji: Ako Srbija hoće da ubrza pregovore, treba da se uskladi sa spoljnom politikom Unije

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji je predstavljajući Paket proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu rekao da je Srbija potrebna Uniji kao iskren politički partner, kao i da treba da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.

„Srbija nam treba kao iskren politički partner i saveznik koja deli s nama zajedničke vrednosti, bezbednost i prosperitet. U današnjem geopolitičkom kontekstu, jasno je da Srbija treba više da radi da bi se uskladila sa spoljnom politikom Unije uključujući sankcije protiv Rusije“, rekao je Varhelji.

On je istakao da je EU najveći srpski politički i ekonomski partner i „mi hoćemo da se Srbija nosi sa svojim izazovima uključujući i oblast energetske bezbednosti“.

Varhelji je dodao da je Srbija nastavila da radi na reformama za put ka Uniji uključujući tu i vladavinu prava.

Srbija, rekao je, treba naročito da izmeni zakonodavstvo koje je neophodno da se primene ustavne promene u praksi u predviđenom roku.

Komisija ocenjuje da ima napretka u borbi protiv korupcije u Srbiji. „Očekujemo više napora u slobodi izražavanja i osobito primena akcionog plana za medije“, izjavio je Varhelji.

Kako je ranije javio dopisnik RTS-a iz Brisela, u izveštaju se konstatuje da je Srbija postigla „određeni napredak“ u pravosuđu, borbi protiv korupcije i ekonomskim kriterijumima, dok je usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom značajno opala u odnosu na prošlu godinu.

„Srbija se nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom, ni sa većinom deklaracija EU u vezi sa ratom u Ukrajini“, navedeno je u izveštaju i dodaje se da je Beograd „zadržao bliske odnose sa Rusijom, što otvara pitanja o strateškoj orijentaciji Srbije“.

Varhelji: Srbija napravila ustupke u dijalogu

Tokom debate u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu u Briselu, Varhelji je rekao da Srbija u poslednje vreme pravi ustupke u dijalogu sa Prištinom i naveo kao primer dogovor o ličnim kartama koji je postignut letos.

„To je bio zaista veliki napredak u dijalogu“, ocenio je Varhelji i dodao da su se, s druge strane, iz Prištine videle unilateralne akcije kosovske vlade.

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika Lukasa Mandle iz Austrije zašto u izveštaju Komisije piše da Priština treba više da se angažuje u dijalogu sa Srbijom, ako je, kako tvrdi, Beograd taj koji blokira Prištinu.

„Mislim da je važno da se obe strane angažuju i da na kraju dijalog donese rezultat“, odgovorio je Varhelji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da se od Srbije očekuje da brzo formira vladu i da produži sa reformama kao i usklađivanje sa spoljnom politikom Unije i sa sankcijama.

Bilčik je rekao da se puno govori o tome da je Srbija pod velikim pritiskom da donese neke odluke, ali je dodao da je Srbija donela jasnu odluku kada je aplicirala za članstvo u Evropskoj uniji i da se od Beograda očekuje da se ponaša u skladu s tim.

On je rekao da mu je drago što u novoj Skupštini ima pluralizma i što će Srbija produžiti međuparlamentarni dijalog sa Evropskim parlamentom.

Na tvrdnje nekih poslanika da vladavina prava u Srbiji nazaduje, Varhelji je bio izričit da Srbija ne nazaduje i da to stoji u izveštaju. „Srbija produžava da napreduje u reformama u pravosuđu i naš zaključak je da nema nazadovanja nego napretka“, istakao je Varhelji. 

EK: Priština ima uslove za viznu liberalizaciju

Oliver Varhelji je, predstavljajući paket izveštaja o napretku za partnere sa Zapadnog Balkana, rekao da Evropska komisija smatra da je Priština ispunila kriterijume za viznu liberalizaciju, ali da traži više konstruktivnosti u dijalogu sa Beogradom.

„Potrebno nam je da se Kosovo konstruktivno angažuje, kao što nam je potrebno da to učini i Beograd“, rekao je Varhelji, prenosi Koha ditore.

U delu izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na Kosovo, a u koji je Tanjug imao uvid, od Prištine se traži da se konstruktivnije angažuje u primeni svih prethodnih sporazuma i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji sa Srbijom.

Komisija insistira da je „takav sporazum hitan i ključan da bi se omogućilo Beogradu i Prištini da napreduju na evropskom putu.

Ocenjeno je da je „Kosovo politički stabilno“, da je u ranoj fazi razvoja pravosudnog sistema, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Predstavljeni su i izveštaji za Bosnu i Hercegovinu, kao i Albaniju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru.

Varhelji: Za brže pregovore Srbija da se uskladi sa EU

Oliver Varhelji je na konferenciji za novinare posle predstavljanja godišnjeg izveštaja o napretku Zapadnog Balkana odrično odgovorio na pitanje da li je proces pregovara sa Srbijom zamrznut zbor toga što nije prihvatila evropske sankcije protiv Rusije i dodao da reforme u Srbiji napreduju, pa tako i pregovori.

„Ako Srbija hoće da ubrza pregovore, onda treba da se reši pitanje usklađivanja sa spoljnom politikom Unije i to bi uticalo na pozitivnu atmosferu da zemlje članice ubrzaju proces“, ukazao je Varhelji.

Na pitanje o sankcijama protiv Rusije, Varhelji je odgovorio da procent usklađivanja Srbije zabrinjava jer je sa 65 odsto došao na 45 procenata, što je navedeno u izveštaju.

Mehanizam nove metodologije predviđa da suspenzija pregovora ne može da se pokrene na osnovu neusklađivanja i neprihvatanja sankcija, ali za zemlje članice, kako je rekao, ova oblast je veoma važna i ima uticaja na evropski put Srbije.

Na pitanje o predlogu Francuske i Nemačke o Kosovu po kome bi Srbija, ako dopusti ulazak Kosova i UN, mogla brzo da napreduje ka Uniji i da bi dobila i ekonomsku korist od toga, Varhelji je odgovorio da je predlog došao iz Pariza i Berlina, ali da Komisija nije u toku.

„Ako takav predlog postoji, naravno mi bismo bili veoma zainteresovani da ga vidimo i da damo naš doprinos“, rekao je Varhelji.

Povodom vizne liberalizacije za Kosovo, komesar je rekao da je Komisija ažurirala ocenu u toj oblasti, ali da se odluke donose na drugom mestu. Napomenuo je i da Priština treba da pokaže rezultate na terenu kao što su borba protiv šverca, organizovanog kriminala i korupcije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar