Varheji: Neophodno jačanje veze EU-Zapadni Balkan

Oliver Varheji je, u video poruci učesnicima Bečkog ekonomskog foruma, istakao da zemlje Zapadnog Balkana moraju istovremeno da prodube ekonomsku saradnju u cilju povećanja otpornosti na krize.

Varheji je kazao da region mora da razmotri nove prilike koje mu se ukazuju kroz to što mnoge zapadne kompanije premeštaju proizvodnju.

On je ukazao da se Evropa i region nalaze u kritičnom trenutku, kada su vlade prinuđene da usvoje stimulativne pakete pomoći građanima zbog rata u Ukrajini, koji je podstiče globalnu inflaciju.

Centralne banke, kako je objasnio, su u odgovoru na inflaciju povećale kamatne stope, tako da se sada vlade i firme suočavaju sa visokim kamatama, u doba kada su porasli troškovi.

„A potrebni su veći izdaci u borbi protiv klimatskih promena, kao i zbog ulaganja u bezbednost. Situacija stavlja centralne banke pred dilemu da li njihovim merama rizikuju da izazovu recesiju i time i političke turbulencije“, kazao je on.

Rat u Ukrajini doveo je i do produbljivanja odnosa EU i njenih suseda, dodao je Varheji.

Podsetio je da je EU potpuno integrisala Zapadni Balkan u svoje inicijative za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja narminicama, kao i energetske inicijative.

Rekao je da je pouka za region da mora postati otporniji, i da je potrebno uložiti više napora u digitalizaciju i zelenu tranziciju, te da je neophodno pojačati produktivnost.

Varheji kaže da je bitno i uključenje kompanija sa Zapadnog Balkana u lance snabdevanja.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar