Vanredni izbori za predsednike opština na severu KiM, ko su kandidati

U atmosferi sada već jednomesečnog potpunog bojkota institucija pod patronatom Prištine, predstavnici Srpske liste najavili su da neće učestvovati na predstojećim izborima.

Sa druge strane, kandidati albanskih partija u tim sredinama naveli su da su već počeli pripreme, prenose mediji na albanskom.

Kandidat vladajućeg pokreta Samoopredeljenje za predsednika opštine Severna Mitrovica, Erden Atić, izrazio je uverenje u svoju pobedu, navodeći da mu je ovo peti put da se takmiči, očekujući i glasove srpske zajednice.

Kandidat pokreta Samoopredeljenje u Leposaviću je Ljuljzim Hetemi, u Zubinom Potoku Fljatron Hasani, a u Zvečanu Fetah Peci.

Meštanin sela Čabra Izmir Zećiri u opštini Zubin Potok, kandidat je Demokratske partije Kosova za predsednika te opštine.

„U opštini Zubin Potok je stvorena institucionalna praznina. Pokušaćemo da stvorimo sigurnost za sve građane, vratimo institucionalizaciju života u celoj opštini Zubin Potok“, rekao je Zećiri za javni servis u Prištini.

Ostali kandidati DPK su Tauljant Keljmendi u Severnoj Mitrovici, Aljbuljena Behlhulhi-Hetemi u Leposaviću i Iljhir Peci u Zvečanu.

Betim Osmani je kandidat Građanske inicijative Mitrovica i on kaže da je njegov fokus na poboljšanju života građana bez razlike.

„Kao inicijativu, imamo svoj program koji se bavi našim gradom, ne velikom politikom, već problemom građana i verujem da je srpska zajednica to videla, ne samo albanska, već i druge zajednice, verujem da ćemo se na ovim izborima predstaviti najbolje…“, rekao je Osmani.

Od srpskih kandidata na predstojećim izborima je Aleksandar Jablanović, predsednik Stranke kosovskih Srba, potvrđen u nominaciji za predsednika opštine Leposavić i Slađana Pantović, nezavisni kandidat za predsednika opštine Zvečan.

Kandidat Građanske inicijative Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijović prošle nedelje povukao je kandidaturu za predsednika opštine Severna Mitrovica.

Predsednici četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM podneli su pre mesec dana ostavke na funkcije, nakon odluke Srpske liste da napusti kosovske institucije, protestujući zbog odluka kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskih na lokalne tablice, suspenzije komandira policije u regionu sever Nenada Đurića i neformiranja Zajednice srpskih opština.

Oko tri hiljade Srba napustilo je kosovske institucije, među kojima su i odbornici lokalnih skupština.

Predsednica u Prištini Vjosa Osmani odredila je 25. decembar za datum održavanja prevremenih izbora za odbornike Skupština opština Zvečan i Leposavić, saopšteno je iz njenog kabineta.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar