Uzlazni trend u ekonomskim odnosima Srbije i Kine

Ivica Dačić je naglasio značaj koji obe države pridaju saradnji u okviru ovog mehanizma, što potvrđuje i činjenica da poseta ambasadorke Điang grupi zemalja Centralne i Istočne Evrope počinje baš od Beograda.

Ministar Dačić je iskoristio priliku i da uputi čestitke na uspehu nedavno završenog 20. Kongresa Komunističke partije Kine, kao i na reizboru predsednika Si Đinpinga na funkciju generalnog sekretara partije, izrazivši nadu da ćemo u skorijoj budućnosti ponovo imati priliku da predsedniku Siju ukažemo gostoprimstvo u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dogovoreno je dalje jačanje saradnje u okviru mehanizma Kina – zemlje Centralne i Istočne Evrope, koji Republika Srbija vidi kao integralni deo globalne inicijative „Pojas i put“ i kojima pridaje veliki značaj.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog uzlaznog trenda kada je reč o ekonomskim odnosima dve zemlje i ukazano na postojanje značajnih potencijala za njihovo dalje obogaćivanje.

Sagovornici su bili saglasni da će Sporazum o slobodnoj trgovini, iniciran u razgovoru predsednika Vučića i predsednika Sija u februaru ove godine, biti usaglašen i potpisan u najskorijem periodu, čime će se odlični bilateralni odnosi i čelično prijateljstvo koje nas spaja dodatno unaprediti.

Osnaživanje strateškog partnerstva 

Ambasadorka Điang Ju je izrazila zadovoljstvo zbog izvanrednih sveukupnih odnosa Srbije i Kine, kao i spremnost za dalje svestrano osnaživanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva i jačanje čeličnog prijateljstva naša dva naroda.

Dodala je da Narodna Republika Kina vidi Republiku Srbiju kao jednog od najpouzdanijih partnera u ovom delu sveta, te da je tome doprinela odlučnost srpskog rukovodstva da unapređuje srpsko-kinesku saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, kako na bilateralnom planu, tako i kroz mehanizam saradnje Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Sagovornici su se saglasili da će dodatan podsticaj razvoju ukupnih odnosa i zbližavanju dve zemlje i dva naroda značajno doprineti nedavno otpočeti direktni letovi kompanije „Er Srbija“ na relaciji Beograd-Tjenđin-Beograd, kao i uspostavljanje direktne avio-linije kineske kompanije „Hainan Erlajns“ između Beograda i Pekinga.

Tokom razgovora su razmenjena mišljenja o unapređenju saradnje u velikom broju oblasti, kroz intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou i ponovljena je uzajamna podrška u pitanjima od nacionalnog interesa za dve zemlje.

Šef srpske diplomatije je još jednom zahvalio Narodnoj Republici Kini na principijelnom stavu u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije i potvrdio doslednu podršku Srbije politici „jedne Kine“ i principu „jedna zemlja, dva sistema“, kao i borbi Kine protiv separatizma.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar