Узелац: Непријатна „вожња“ са кредитима, НБС задржала референтну каматну стопу на истом нивоу

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да референтну каматну стопу задржи на нивоу од шест одсто. Раст је заустављен после 13 скокова који су рате на стамбене кредите за годину дана подигли и до 100 евра.

Душан Узелац са сајта Каматица каже за РТС да НБС на овај начин управља монетарном политиком и тако контролише инфлацију.

„Референтна каматна стопа и друге стопе којима управљају у НБС су дугмићи које они притискају, попуштају и штелују. То су ствари које су предвиђене за контролу и за заустављање инфлације“, каже Узелац.

Подизање референтне каматне стопе, подсећа Узелац, подиже цену новца и сви који имају кредите то ће, каже, осетити.

„Циљ досадашњих подизања референтне каматне стопе је била контрола инфлације, и ово су први показатељи да се нашао неки баланс“, рекао је Узелац.

На непромењеним нивоима су задржане и каматне стопе на депозитне (4,75 одсто) и кредитне олакшице (7,25 одсто).

„То је пакет који НБС дефинише према пословним банкама. Ако бих направио неку паралелу, то би била цена сирове нафте, све после тога се дефинише на нивоу пословних банака. Има ту две ствари, једно је регулатива банке, која каже – цене ће биту скупе или не, а друго је тржиште које је данас окрњено“, каже Узелац.

Због инфлације дошло је до притиска на кућни буџет, грађани имају мање кредитне способности, мањи број њих може да се задужи.

Очекује се, каже, стагнација цена некретнина, зато што је мањи број људи који могу да приуште себи кредит, што за последицу има и мању потражњу.

Нека врста стагнације, равнотеже

Ипак, Народна банка Србије задржава могућност да, уколико буде потребно, односно ако кретања у домаћем и међународном окружењу то буду захтевала, настави пооштравање монетарних услова и у наредном периоду.

„Десила се нека врста стагнације, равнотеже, НБС прати како су се кретале цене, обими новчаних маса, прати потражњу и понуду на девизном и валутном тржишту и креира своју политику“, каже Узелац.

„Као кад возите ауто-путем, па одлучите да пређете на лошији пут да бисте брже негде стигли – то је повећање референтне каматне стопе. Да би брже стигли до стабилности на тему повећања цена, они су прибегли повећању које је непријатно онима који се возе са кредитима“, навео је Узелац.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar