Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda, formirano preduzeće koje preuzima naplatu karata

Za rebalans budžeta Grada Beograda glasalo je 57 odbornika gradskog parlamenta, dok je protiv bilo njih 36.

Odbornici gradske skupštine nekoliko sati su raspravljali o rebalansu budžeta za 2022. godinu, koji je u odnosu na prethodni povećan za 4,5 odsto i iznosi blizu 154 milijarde dinara.

Ako se doda i 19 milijardi, koliko će posle rebalansa iznositi budžeti gradskih opština, Grad raspolaže sa više od 170 milijardi dinara.

Rebalansom će najviše sredstava biti iskorišćeno za pokrivanje troškova energenata do kraja godine.

Za gas je obezbeđeno 618 miliona dinara. Kada se dodaju ugalj, mazut, lož-ulje, to ukupno iznosi 1,07 milijardi dinara.

Grad će u trećem i četvrom kvartalu ove godine za energente potrošiti više od osam milijardi dinara.

Opštine će rebalansom dobiti 1,8 milijardi dinara, a novac je namenjen plaćanju starih dugova.

Rebalansom je obezbeđeno milijardu dinara za asfaltiranje ulica. Gradska čistoća dobiće i trista miliona dinara za javnu rasvetu.

Planirano je da se za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima potroši dve i po milijarde dinara.

Rebalansom je obezbeđeno i 1,8 milijardi dinara za oko 400.000 porodica koje imaju decu mlađu od 18 godina.

Vaučere u vrednosti od 6.000 dinara dobiće i svi zaposleni koji brinu o deci: vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, vaspitačice.

Formirano preduzeće koje preuzima naplatu karata

Grad je formirao i dva nova preduzeća, za upravljanje parkovima i obezbeđenje uslova za njihovo uređenje, i komunalno preduzeće za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom.

Novoformirano preduzeće već narednih dana preuzeće naplatu karata, a potom i kontrolore.

Upravo formiranje ovih preduzeća bio je povod da sindikati komunalnih preduzeća organizuju protest ispred zgrade gradske skupštine, na kojem je rečeno da ne postoji dijalog sa gradskom vlašću, i da su ova preduzeća formirana na nezakonit način, čime će biti ugroženi zaposleni u komunalnim preduzećima.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić je na ove tvrdnje odgovorio da one koji su organizovali protest zapravo boli to što je neko odlučio da se pozabavi time kako se troše pare u pojedinim gradskim preduzećima, i da zbog novih preduzeća niko neće ostati bez posla.

U Beogradu se osniva preduzeće za upravljanje parkovima

U Beogradu će biti osnovano javno komunalno preduzeće za upravljanje parkovima na deset gradskih opština i obezbeđivanje uslova za njihovo uređenje, upotrebu i unapređenje, a zvaće se „Beograd park“, odlučeno je večeras na sednici Skupštine grada Beograda.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, novo preduzeće baviće se upravljanjem parkovima u opštinama Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Šef odborničke grupe „Moramo“ Dobrica Veselinović kritikovao je predlog odluke, navodeći da je razvoj dece važan i da se on, između ostalog, dešava i u parkovima na igralištima i spravama za vežbanje koja su tu postavljena.

Međtim, on smatra da sva igrališta koja se tipski prave, sa istim spravama nisu dobra jer, kako kaže, iste sprave ne dopuštaju da se deca razvijaju u skladu sa svim svojim potencijalima.

Predloženu odluku kritikovala je i šefica odborničke grupe „Ujedinjeni“ Mila Popović koja smatra da nije potrebno da se osniva preduzeće „Beograd park“ jer, dodala je, već imamo „Zelenilo Beograd“ koje se bavi održavanjem parkova.

Ona je izrazila sumnju da će novo preduzeće da vodi ka privatizaciji beogradskih parkova.

Na to je šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković rekao da će vreme pokazati da je njena sumnja neosnovana.

„Razumem da sve dovodite u pitanje, sve odluke koje su na dnevnom redu. Za svaku odluku, ma koliko ona bila suštinski dobra, uvek ste gledali da nađete nešto što je sumnjivo, problematično, ali vreme će pokazati da je svaka ta sumnja neosnovana, a vi nama nećete uputiti izvinjenje, kao ni za sve druge neistinite stvari koje ste govorili“, rekao je Mirković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar