Усвојен нови статут, ЕПС постаје акционарско друштво

Усвајање статута представља спровођење одлуке Владе Србије и први је корак ка реформи ЕПС-а којом ће се управљачки органи професионализовати, а професионално руководство довести до ефикаснијег пословања и учинити ЕПС регионалним енергетским гигантом, наводи се у саопштењу ресорног Министарства.

Вршилац дужности директора ЕПС-а Мирослав Томашевић је на седници Надзорног одбора подсетио да је на сличан снежни дан прихватио да води ЕПС у тешким моментима. Тада је ЕПС увозио 2.000 мегавата електричне енергије по сату, а данас извози 1.000 мегавата.

„Поносан сам на резултате које смо постигли мој тим и ја. Нисмо они који коче промене, јер смо управо ми покренули прелазак ЕПС-а у акционарско друштво и предложили неопходне измене аката“, истакао је Томашевић.

На Колегијуму ЕПС-а одлучено је да стручне службе компаније изнесу правни став о предложеним актима, јер су утемељени само на одредбама Закона о привредним друштвима.

„Став је стручних служби да се на основу Закона о јавним предузећима на ЈП ЕПС примењује овај закон, закон којим су одређене делатности од општег интереса, а потом Закон о привредним друштвима. Јавно предузеће може да промени правну форму у акционарско друштво, само ако се на то акционарско друштво примењују исти закони, наведеним редом. У предлогу које је доставило Министарство рударства то није случај“, саопштио је ЕПС.

Усвајању аката успротивили су се, како наводе, представници синдиката радника ЕПС-а које предводи Милан Ђорђевић, као и синдиката „Независност“, док су одлуку подржали представници синдиката радника ЕПС-а које предводи Бранко Крсмановић.

Раније данас Министарство рударства и енергетике саопштило да ЕПС а.д. остаје 100 посто у власништву државе и да ће запослени имати свог представника у управљачким органима компаније.

Синдикати ЕПС-а су се противили предлогу статута за трансформацију у акционарско друштво, јер би тако предузеће, како кажу, изгубило статус трговца, а замерка је била и што би Скупштина имала само једног члана.

Како је Министарство навело, захтев синдиката да се трговина наведе као једна од главних делатности, на начин на који је формулисан, не може да се прихвати јер је Законом о привредним друштвима прописано да друштво има једну претежну делатност, која се региструје у складу са законом о регистрацији, а може обављати и све друге делатности које нису законом забрањене независно од тога да ли су одређене оснивачким актом, односно статутом.

„С друге стране, како би се изашло у сусрет захтеву синдиката, додат је део у предлог статута којим се наглашава да поред претежне и осталих делатности, Друштво обавља и делатност трговина електричном енергијом (која обухвата енергетске делатности снабдевање електричном енергијом и снабдевање на велико електричном енергијом, које друштво обавља у складу са тржишним принципима, у складу са законом којим се уређује енергетика). Подсећамо да ни у једном предлогу статута трговина електричном енергијом није била искључена из делокруга делатности које би ЕПС обављао“, истиче се у саопштењу Министарства.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar