Usvojen budžet grada Beograda u iznosu 205,5 milijardi dinara

Od 205.547.150.427 dinara budžet Grada iznosi 188,7 milijardi, a na budžete gradskih opština odlazi 16,7 milijardi dinara.

Ukupan obim sredstava povećan je za 28,25 odsto ili za više od 45 milijardi dinara (45.197.383.149) u odnosu na obim sredstava utvrđen početnom odlukom za 2022. godinu.

Kada je reč o urbanizmu i prostornom planiranju, opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od preko deset milijardi dinara (10.400.422.264).

Najznačajnija ulaganja u okviru tog programa odnose se na pripremanje i opremanje lokacije Makiško polje i nabavku građevinskog zemljišta za komunalnu infrastrukturu za potrebe metro sistema, kao i za izradu planova detalje regulacije, izgradnju stanova, uređenje javnih površina…

Za program komunalne delatnosti opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 19,8 milijardi dinara (19.801.348.270).

Najveća sredstva u okviru tog programa planirana su za finansiranje godišnjeg programa poslovanja javnih komunalnih preduzeća kao što su „Gradska čistoća“, „Zelenilo Beograd“, „Beogradski vodovod i kanalizacija“…, a od najznačajnijih projekata ističe se projekat izgradnje regionalnog vodovoda „Makiš-Mladenovac“, Linijski park u Beogradu, kompleks zelene pijace Obrenovac, izgradnja pijace u Lazarevcu, vodovodna mreža u zemunskom naselju Šangaj…

Za oblast zaštite životne sredine budžetom za sledeću godinu predviđeno je više od osam milijardi dinara (8.067.055.544) što će biti iskorišćeno za održavanje i izgradnju kanalizacione mreže, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, troškove priključenja na daljinsko grejanje…

Kada je reč o organizaciji saobraćaja i saobraćajnoj infrastrukturi, opredeljeno je više od 80 milijardi dinara (80.157.739.050).

Najveća sredstva u okviru tog programa planirana su za finansiranje usluge javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, kao i za finansiranje tekućeg održavanja puteva u nadležnosti JP „Putevi Beograda“, a od najznačajnijih izdvajaju se projekti: opremanje lokacije Makiško polje, studije, elaborati i projektna dokumentacija za izgradnju metro sistema, rekonstrukcija tramvajske okretnice „Pristanište“, pružni prelaz u Batajnici sa pristupnim saobraćajnicama, rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, rekonstrukcija Trga Nikole Pašića…

Za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 29,8 milijardi dinara (29.858.064.955), dok je za program socijalna i dečija zaštita opredeljeno više od 6 milijardi dinara (6.222.174.616).

Između ostalog, planirano je da Grad od sledeće godine preuzme potpuno finansiranje usluge gerontodomaćica, dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju i personalnog asistenta, a osim toga obezbeđena su dodatna sredstva kako bi se ukinule liste čekanja za uslugu lični pratilac deteta.

Finansiranje poklon vaučera za decu i zaposlene u predškolskim ustanovama i školama na teritoriji Beograda, koje je u 2022. godini izvršeno u okviru ovog programa, u planu je i za sledeću godinu.

Za razvoj kulture opredeljeno je oko 7,4 milijarde dinara (7.451.020.233), dok je za razvoj sporta i omladine predviđeno više od dve milijarde dinara (2.303.828.550).

Program sporta i omladine obuhvata sredstva za finansiranje različitih sportskih i omladinskih programa, kao što su programi rada sa mladim sportskim talentima i talentima-invalidima, dečji i omladindki programi u vreme letnjeg i zimskog školskog raspusta, programi školskog sporta, besplatni ulazak na bazene za sve Beograđane tokom leta.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar