Ursula fon der Lajen u petak u Beogradu

Ursula fon der Lajen će turneju na Zapadnom Balkanu započeti 26. oktobra u Skoplju, odakle 27. okobra odlazi u Prištinu i Tiranu, da bi 28. oktobra boravila u Beogradu i Sarajevu, a na kraju, 29. oktobra i u Podgorici.

Predsednica EK dolazi nekoliko dana posle objavljivanja godišnjih izveštaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka Uniji.

Očekuje se da će Fon der Lajen najaviti paket pomoći za Zapadni Balkan, koji je komesar za proširenje Oliver Varhelji najavio u govoru u Strazburu 19. oktobra.

Paket se sastoji od „budžetske pomoći za energetsku krizu i njen uticaj na domaćinstva i biznise, a ove mere treba da budu od pomoći već ove zime“, izjavio je Varhelji.

Fon der Lajen treba da informiše o odluci EU da uključi Zapadni Balkan u zajedničku kupovinu gasa.

Očekuje se da će i migracije biti tema razgovora.

Varheji je izjavio da i u ovoj oblasti EU neće da ostavi Zapadni Balkan da se sam bori za migracijom i obećava da će Unija da pomogne i politički i finansijski.

Fon der Lajen će u Beogradu ponoviti poruke koje je Unija slala ovih dana o potrebi da Srbija napravi napor da prihvati pozicije spoljne politike Unije, uključujući deklaracije i sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar