Uoči isteka roka za tablice – Priština ne odustaje, Zapad razočaran, Beograd podržava Srbe na KiM

Aljbin Kurti izneo je plan preregistracije po etapama – do 21. novembra će opominjati, od tada pa naredna dva meseca važiće mera novčane kazne, a posle 31. marta, kaže, neće više biti poreskih olakšica. Oglasio se i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi. Prezicira iznos novčanih kazni.

„Koliko znam, kazne će iznositi 150 evra i građani će dobijati instrukcije kako da zamene nelegalne tablice“, navodi Bisljimi.

Igor Simić iz Srpske liste smatra da Priština nema nameru da odustane.

„Izricanje prve novčane kazne za rezultat će imati snažan i jasan odgovor i otpor srpskog naroda koji ne želi da pristane na dalje ugnjetavanje i obespravljivanje“, poručuje Simić.

Da Priština preinači odluku danima su pozivali zvaničnici iz Vašingtona i Brisela. Ipak, na poslednji Kurtijev potez, izostala je reakcija Evropske unije, dok su SAD, kako su rekli, zabrinute i razočarane.

To osećanje deli i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil. Međutim, ne i zbog poslednje Kurtijeve objave.

„Naša aspiracija bi trebalo da bude ima li budućnosti za srpsku zajednicu na Kosovu, a ne tablice i šta su aspiracije i koja su pravila. Dozvolili smo da se bitna pitanja gurnu u stranu, jer nisu zabavna kao priča o tablicama“, smatra Hil.

Osim priče o tablicama, Kurtijevu opoziciju brine i da li će poslednja odluka ugroziti odnose sa međunarodnim partnerima.

„Na kraju, premijer je jednostrano odlučio da odloži sprovođenje odluke za gotovo šest meseci, povlačeći se sa svoje prethodne pozicije, ali i dovodeći Kosovo u nepovoljan položaj u odnosu na SAD i druge međunarodne partnere“, poručio je Bernard Nikaj iz Demokratske partije Kosova.

Umesto osuda, šef diplomatije Ivica Dačić od međunarodne zajednice očekuje i konkretne posledice za Kurtija.

Njihov izostanak, kaže, otvara vrata za jednostrane korake, koje preduzima Priština na različitim poljima.

„Ovde je jasno i to je možda nekim zapadnim zemljama krivo, jer se vidi da Priština opstruira proces, i koja predstavlja opasnost po regionalni mir i stabilnost. Jer šta se ovde dešava – oni žele da idu logikom, ako ova mera prođe, onda je to na neki način bi Srbi priznali nezavisnu državu, odnostno mere te nezavisne države. A to su sve stvari sa kojima se suočavamo već 10 godina kada je reč o dijalogu“, kaže Dačić.

Novi izazov za dijalog Beograda i Prištinu sledi već naredne nedelje, kada će Priština ponovo pokušati da aplicira za članstvo u Savetu Evrope.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar