UN: Tenzije i oštra retorika na Kosovu

Šef UN Antonio Guteres je, u redovnom polugodišnjem izveštaju koji će se sledećeg meseca naći pred ambasadorima država članica Saveta bezbednosti, upozorio na ozbiljnu eskalaciju koja je sveopštu situaciju na Kosovu i Metohiji krajem jula dovela na ivicu sukoba sa potencijalno tragičnim posledicama.

„Tenzije i uzavrela retorika tokom perioda koja pokriva ovaj izveštaj oslikavaju krhku situaciju na terenu. Događaji od 31. jula na severu Kosova kao reakcija na odluke kosovske vlade vezane za slobodu kretanja bili su ozbiljna eskalacija, koja je dovela situaciju na ivicu konfrontacije sa potencijalno tragičnim posledicama“, navodi se u izveštaju šefa Ujedinjenih nacija.

Guteres je naveo da je „mir prevladao zahvaljujući širokom angažovanju diplomata“, naglašavajući da „se ne može dovoljno istaći važnost uzdržavanja i privrženosti dijalogu kako bi se neslaganja rešila“.

Prvi čovek svetske organizacije je, istovremeno, pohvalio diplomatski angažman Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, kao ključan za smirivanje situacije, te aktivnosti Kfora i misije EU koji su pomogli da se sačuvaju mir i stabilnost.

„Razvoj događaja 31. jula, takođe, predstavlja jasno upozorenje kako lažne vesti i dezinformacije mogu doprineti tenzijama i pooštrenoj retorici. Sve strane treba da obezbede odgovornu komunikaciju preko svih kanala kako bi smanjili rizik od obnovljene eskalacije“, navodi se u Guteresovom izveštaju.

Od sredine marta do kraja avgusta, navodi se u izveštaju UN, na Kosovu je zabeleženo devet incidenata vezanih za objekte Srpske pravoslavne crkve, uključujući pljačku crkve u selu Živinjane i paljenje srpske zastave skinute sa crkve u Vitini.

Prema podacima UNHCR-a, u periodu koji pokriva novi izveštaj, na Kosovo se vratilo 120 prethodno proteranih osoba, od kojih su 102 Srbi. Ukupan broj povrataka koje je od 1999. godine organizovala kancelarija Visokog predstavnika za izbeglice, time je dostigao nešto više od 29.000. Van Kosova, uglavnom u Srbiji, živi oko 200.000 ljudi proteranih sa Kosova.

Izveštaj o situaciji na Kosovu će ambasadorima članica Saveta bezbednosti predstaviti šefica UNMIK-a Karolina Zijade.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar