Ukrajinska ambasada pozvala Srbiju da pomogne u elektroenergetskoj opremi

U javnom pozivu, Ambasada ističe da su za Ukrajinu važni svaki generator i autotransformator, transformatori i visokonaponska oprema, i to odmah, jer kako navode, sutra može biti kasno.

U saopštenju se navodi da Ukrajina dobija pomoć iz celog sveta u opremi za stabilizaciju energetskog sistema, ali da to nije dovoljno.

„Moskva je od 10. oktobra ispalila više od hiljadu projektila na objekte energetskog sistema Ukrajine. Tokom dva meseca raketnih napada, skoro 50 odsto ukrajinskog energetskog sistema (termo i hidro elektrane, kao i visokonaponska mreža) značajno je oštećeno. U Ukrajini nije ostala nijedna elektrana koja nije granatirana“, ističe ambasada.

Ukazuje na to da će se zbog toga civilno stanovništvo Ukrajine, uključujući bolnice, škole i vrtiće, suočiti sa nedostatkom stalnog pristupa struji, grejanju i vodi.

Ambasada podseća i da Ukrajina nije stajala po strani kada je Srbija imala probleme u energetskom sektoru, kao i na odluku ukrajinske vlade o predaji 100 tona mazuta tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji u vidu humanitarne pomoći.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar