Укида се пријемни на Правном факултету од следеће године, државна матура услов за упис

Како је наведено, процес уписа увођењем матуре не измешта се са факултета, а кандидати ће се пријављивати на основу конкурса који ће бити расписан након донете Одлуке Владе Србије.

„Кандидати ће бити рангирани на основу успеха у средњој школи и то максимално 40 бодова, као и успеха на матури и то, из српског језика и математике максимално по 20 бодова и из предмета који ће ученици полагати по избору, такође максимално 20 бодова“, истиче се у саопштењу Правног факултета.

Подсећа се да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, ради унапређења квалитета образовања, предвидело да се почев од школске 2023/2024. године на крају средњег школског образовања уведе државна матура.

Положена државна матура биће услов за добијање дипломе о стеченом средњем образовању и васпитању.

Додају и да је Законом о високом образовању прописано да ће се, увођењем државне матуре, ускладити и услови уписа на високошколске установе, почев од школске 2024/2025. године.

Високошколске установе су дужне да своје предлоге за начин вредновања ученичких постигнућа у средњем образовању за потребе рангирања студената за упис на студије у школској 2024/2025. години објаве на сајту факултета.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar