U susret izborima – ko će sa kim i u koliko kolona

Posle tri susreta koalicionih partnera SNS-SPS, pala je odluka. Na izbore 3. aprila idu odvojeno.

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić smatra da će to dovesti do maksimizacije rezultata i privlaćenja većeg broja građana.

Ta odluka čekala se dugo, čeka se i da li će lider SNS-a ispuniti želju stranačkih kolega i ući u trku za još jedan predsednički mandat. Za sada je izvesno – prvi na lisiti za Beograd biće Aleksandar Šapić. Posle sednice Presedništva, naprednjaci najavljuju i konačnu listu za parlamentarne izbore.

Na Andićev venac ne pretenduje lider socijalista. Podržaće, ako se kandiduje, Aleksandra Vučića. Ostala rešenja, i dalje se ne otkrivaju.

„Pošto ćemo igrati odvojeno od SNS-a, moramo ljudima da damo nosioca za gradonačelnika, premijera, tim za Beograd. Najverovatnije ću ja biti nosilac liste za Srbiju“, navodi lider SPS-a Ivica Dačić.

Predlog stranke Dragana Đilasa da presednički kandidat bude bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš, posle više dana vaganja, podržali su Demokratska i Narodna stranka.

Nisu se dvoumili u Pokretu slobodnih građana i sindikatu Sloga. Prva na listi za republički parlament biće Marnika Tepić. Kandidaturu za gradonačelnika prihvatio je profesor i diplomata Vladeta Janković.

„Zamišljam to kao kolektivni poduhvat i već razmišljam o pojedincima i stručnjacima iz pojedinih oblasti koji bi mogli da dođu i posavetuju me“, kaže Vladeta Janković.

Ćuta nosilac liste zelenih pokreta i stranaka

Stranke Ne davimo Beograd, Akcija – Nebojše Zelenovića, pokret Ekološki ustanak još bez zvaničnih potvrda, ali se u toj koaliciji manje-više sve zna. Ta koalicija Dobricu Veselinovića vidi kao kandidata za gradonačelnika. Zelenović će biti nosilac liste za parlametarne izbore, a prvi na listi biće Aleksandar Jovanović Ćuta.

„Za sada su postignuti načelni dogovori o rasporedu i kvotama na listama, nema nezadovoljnih, ističu iz koalcije „Moramo“.

Od koalicije „Moramo“, grupa oko SSP-a, kako se spekuliše, očekuje podršku za njihovog predsedničkog kandidata

Na desnom spektru za izbore kroz slogan NADA spremaju se Pokret za obnovu Kraljevine Srbije, Demokratska stranka Srbije i 28 udruženja građana.

Frakcije u POKS-u i kandidatura Miloša Jovanovića

I dalje nejasna situacija u POKS-u, gde postoje dve frakcije, treba da se iskristališe do 4. februara. I dok stari lider Žika Gojković povlači kadidaturu Miloša Jovanovića za predsednika, novi, Vojislav Mihailović, obrazlaže da je on pravi izbor i sebe kandiduje za gradonačelnika.

„Srcem za Srbiju“ u predsedničku trku, zvanično, ulazi Boško Obradović. Pokret Dveri, kao stožer ujedinjenog patriotskog bloka sa još osam organizacija, nastupiće na parlamentarnim i gradskim izborima.

Ne krijući se iza bilo koga drugog, preuzimam ličnu odgovornost, da u ime svih vas kandidujem novu viziju Srbije, ističe Obradović.

S kim će na izbore još nekoliko dana pravi računicu i stranka Borisa Tadića. Dosadašnji partneri, Građanski demokratski forum, na beogradske izbore izlaze samostalno, a Nova stranka poziva na dogovor.

Tadić još razmišlja, radikali neće kandidovati Šešelja

Prvi čovek Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kaže da će odluku o kandidaturi za predsednika doneti u najskorije vreme. Čekam da se jasno postave svi parametri kako bih mogao da donesem ispravnu odluku, dodaje Tadić.

Radikali će, kako kažu, početkom februara izaći sa rešenjima za izbore. Zanimljivo je da bi lider SRS-a, ovog puta, kaže, izbegao da se kandiduje za predsednika.

Ne dvoumi se novinar Srđan Škoro koje je najavio da će se kandidovati za predsednika. Za sada se zna da će i pokret Dosta je bilo, stranka Zdrava Srbija i Živim za Srbiju izaći na parlamentarne izbore na zajedničkoj listi „Suverenisti“.

Do kraja nedelje znaće se i da li će biti usvojen predlog stranačkih odbora Zavetnika, da nosilac liste i kandidat za predsednika bude lider stranke – Milica Đurđević.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar