У сукобима војске и паравојних снага у Судану погинуло најмање 56 цивила

Након сукоба широм Судана, у којима је погинуло десетине бораца и најмање 56 цивила, док је скоро 600 људи повређено, суданска војска је напала базу паравојних Снага за брзу подршку (РСФ) у граду Омдурману,  у близини главног града Картума, рекли су очевици.

Међу погинулима су и три службеника Уједињених нација, страдала током размене ватре у војној бази.

Војска и РСФ, за које аналитичари кажу да имају око 100.000 људи, боре се за власт у Судану док политичке фракције преговарају о формирању прелазне владе још од војног удара 2021. године.

Паравојна група је у суботу саопштила да је заузела председничку палату, резиденцију шефа војске, државну телевизију и међународни аеродром у Картуму.

Пуцњава и експлозије чули су се широм главног града, На видео-снимцима из Картума види се дим који се диже из неколико делова града, као и војни авиони који лете ниско изнад суданске престонице.

Сукоби су уследили након вишедневних тензија између војске и РСФ, што би могло поткопати дуготрајне напоре да се Судан врати под цивилну власт након војних удара и политичке нестабилности.

Суданска војска одбацује сваку могућност преговора и дијалога са паравојним јединицама.

Савет безбедности УН позива све стране да прекину ватру

Савет безбедности Уједињених нација (УН) позвао је све стране у сукобу у Судану да одмах прекину ватру и врате се преговорима.

„Чланови Савета безбедности позивају стране да одмах прекину непријатељства, обнове мир и врате се дијалогу за решавање тренутне кризе у Судану“, наведено је у саопштењу.

Чланови Савета безбедности истакли су и значај испоруке хуманитарне помоћи региону и потврдили своју посвећеност јединству, суверенитету, независности и територијалном интегритету Републике Судан.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar