U Skupštini Srbije usvojen set pravosudnih zakona

Set pravosudnih zakona donosen je radi usklađivanja sa izmenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Poslanici su usvojili Zakon o sudijama, o uređenju sudova, o Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i javnom tužilaštvu.

Zakoni su usvojeni danas, 9. februara, tačno godinu dana od dana kada je u Skupštini Srbije proglašen akt o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. 

Ministarka pravde Maja Popović rekla je ranije da je to uslov i za dalju reformu pravosudnog sistema, navodeći da predstavlja najznačajniju reformu u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost demokratskog društva. Popović je ukazala da pravosudni zakoni zajedno sa promenama Ustava imaju potencijal da donesu pozitivne promene u pravosuđu.

Predlozi zakoni će građanima omogućiti da lakše i brže ostvare svoja prava, sudijama veću nezavisnost, a tužilaštvu samostalnost.

„Veća pravna sigurnost utiče na priliv investicija, a sve to dovodi do povećanja standard građana“, istakla je Maja Popović u Skupštini Srbije.

Kako je navela, najvažnija izmena se odnosi na izmeštanje izbora sudija i tužilaca iz Narodne skupštine, a javne konkurse za njihov izbor ubuduće će objavljivati Visoki savet sudstva, odnosno Visoki savet tužilaštva.

Pored pet pravosudnih zakona, poslanici su usvojili izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, izmene Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o Ustavnom sudu, izmene Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Poslanici su potvrdili i davanje garancije države za kredite Javnog preduzeća „Srbijagas“, više međunarodnih sporazuma i stalni sastav Republičke izborne komisije.

Poslanici su glasali više od četiri sata, jer je bio podnet veliki broj amandmana.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar