U selu Dren kosovska policija obezbeđuje radove na uzurpiranom zemljištu, Petković obavestio Lajčaka

Predsedniku Privremenog organa opštine Leposavić Zoranu Todiću, koji se nalazi na licu mesta, radnici su potvrdili da krče put do samog vrha gde je planirano da se grade nove policijske baze.

Nakon proširenja planiraju da taj put asfaltiraju.

Todić je RTS-u potvrdio okupljanje i miran protesta žitelja sela Dren i drugih zaselaka zbog početka izvođenja radova na proširenju postojećih puteva a koji prolaze kroz njihova imanja.

Odluku o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku, bez saglasnosti vlasnika, donela je vlada u Prištini 16. januara, a nakon 10 dana obavestila i lokalnu samoupravu sa detaljima o kojim je parcelama reč.

„Ono što smo naslućivali, jutros se i obistinilo i saznali smo kakve su namere Prištine, što su nam potvrdili i ljudi iz kosovske policije da trenutno grade put da bi podigli policijsku bazu. Radi se o površini više od 83 hektara, od čega je 13 parcela u privatnom posedu, a sedam u društvenoj svojini“, preneo je Todić.

Objasnio je da se među eksproprisanim parcelama nalazi i seosko groblje u Drenu, zbog čega su žitelji sela posebno revoltirani i ogorčeni.

„Oni traže momentalno obustavljanje svih radova i ne dozvoljavaju da im se trenutno oduzme njihova očevina i dedovina“, rekao je Todić i preneo da im je policijski službenik koji rukovodi akcijom obećao da će preneseti nezadovoljstvo meštana svojim pretpostavljenima.

Predstavnici opštine u Leposaviću su od prvog dana nakon saznanja o eksproprijaciji o kojoj su odlučili u vladi u Prištini, preduzeli pružanje pravne pomoći vlasnicima čija su imanja obuhvaćena odlukom.

„Formirali smo pravni tim na čijem je čelu advokat Nebojša Vlajić, vlasnici su mu dali punomoćje i on će se obratiti nadležnim institucijama u zaštiti prava vlasnika imanja“, naveo je Todić.

Ističe da je tokom današnjeg razgovora sa nezadovoljnim ljudima i policijom na terenu, na mestu gde se radovi odvijaju, video odlučnost građana da brane svoju imovinu.

Povodom odluke o eksproprijaciji meštani su se pre nekoliko dana sastali sa čelnicima Srpske liste da razgovaraju o ovom problemu i tada je dogovoreno da će se angažovati pravni tim radi zaštite interesa oštećenih građana.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je o novoj uzurpaciji srpske zemlje na severu Kosova i Metohije jutros obavestio sve međunarodne predstavnike i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

Kaže da je jasno zahtevao da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Aljbina Kurtija na severu i protivpravne radove u opštini Leposavić „kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze“.

Petković kaže i da je odluku o nelegalnoj eksproprijaciji Priština donela sa jasnom namerom Kurtija da izazove nove tenzije i krizu na terenu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar