У Хагу почиње суђење Тачију и још тројици бивших челника ОВК

Специјализована већа Косова саопштила су да је у поступку против некадашњег косовског председника Хашима Тачија и осталих челника ОВК одобрено учешће 140 жртава. Суђење Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Кранисћију иначе треба да почне уводним речима тужилаштва и одбране, две и по године од њиховог хапшења и довођења у хашки притвор у којем се и даље налазе.

Што се тиче жртава, суд у Хагу је одобрио учешће онима које су доказале да су претрпеле телесну, душевну или материјалну штету као директну последицу кривичног дела наведеног у потврђеној оптужници. То се односи како на особе које су претрпеле директну штету, тако и на оне којима је штета нанета индиректно, на пример, услед блиског односа са директном жртвом, то јест особом која је, према оптужници, убијена или повређена.

Претресни панел је саопштио да ће извођење доказа на суђењу, укључујући прве сведоке тужилаштва, почети 11. априла. Сутра ће Специјализовано тужилаштво изнети уводну реч, за шта му је одобрено највише пет сати. Затим ће уводну реч прочитати и заступник жртава, који на располагању има 45 минута.

Након тога, сваки од четири тима одбране добиће прилику да изнесе уводну реч, што је заказано за 4.април. Уводне речи заказане су за 3, 4. и 5. април, са почетком у 9.00 часова, а моћи ће да се изнесу на албанском, српском и енглеском језику, објављено је на сајту Специјализованих већа. Како је прецизирано у саопштењу првобитна оптужница против четворице оптужених потврђена је 26. октобра 2020, а мењана је 3. септембра 2021, 29. априла прошле године и 30. септембра прошле године, затим је оптужница са мање брисаног текста поднета је 27. фебруара и то је оперативна оптужница у овом предмету.

“Четворица оптужених терете се по основу индивидуалне кривичне одговорности у шест тачака за злочине против човечности: прогон, затварање, друге нехумане поступке, мучење, убиство и присилне нестанке лица“, наводи се у саопштењу.

Поред тога, сваки од оптужених терети се и у четири тачке за ратне злочине, и то: противзаконито и произвољно хапшење и лишавање слободе, окрутно поступање, мучење и убиство. У оптужници се наводи да су та кривична дела вршена најкасније од марта 1998. године па све до краја септембра 1999. године на бројним местима широм Косова, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према оптужници, та кривична дела Ослободилачка војска Косова је починила против стотина цивила и лица која нису учествовала у непријатељствима.

У оптужници се тврди да су Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи индивидуално кривично одговорни на основу различитих видова кривичне одговорности за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део систематског напада ширих размера на цивилно становништво за које се сматрало да не подржава ОВК.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar