У Грачаници сахрањена игуманија Теодора

Заупокојењу је присуствовао и велики број монаха и монахиња, родбине, пријатеља и верника који су дошли да се опросте од мати игуманије.

Епископ Теодосије је у беседи рекао да је мати Теодора дом напустила и на пут Христов кренула са 12 година.

Као искушеница боравила је најпре у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Мрзеници, затим у манастиру Руденици да би, благословом Патријарха Германа, 1955. године дошла у обитељ Пресвете Богородице, манастир Грачаница, заједно са својом сестром – мати Тавитом и игуманијом Татјаном.

Након четири године, од стране тада Епископа рашко-призренског Павла, бива монашена, добивши име по мученици Теодори.

„У свом монашком животу, мати Теодора је прошла кроз многобројна послушања. Никада јој ништа није било тешко и са радошћу и песмом радила је и најтеже послове у манастиру. Сва њена радост и утеха били су јој манастир, мати игуманија и сестре монахиње. Скоро седам деценија свога монашког живота, мати Теодора је подарила овом манастиру, житељима Грачанице и нашој заветној земљи – Косову и Метохији. За то време, она је многе задужила својом несебичном љубављу. Ширином своје душе, она је све грлила и Христом љубила: старе и младе, сиромашне, болесне, и све потребите. Њана милостива рука, била је стално испружена ка онима којима је помоћ била потребна“, рекао је епископ Теодосије.

Преминула игуманија Теодора сахрањена је у монашкој гробници у манастиру Грачаница.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar