Trilaterala u Budimpešti – Vučić, Orban i Nehamer o migrantskoj krizi, energetici i borbi protiv kriminala

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je na konferenciji za novinare posle trilaterale u Budimpešti da je Mađarska inicirala sastanak „jer smo u sepcifičnoj situaciji“.

„Problemi sa migracija su iz dva pravca, više od milion izbeglica je pristiglo iz Ukrajine i pod pritiskom nam je donja južna granica, ima više do 100.000 prelazaka“, rekao je Orban.

Kaže da je nekoliko zadataka ispred njih. Rekao je da ne vidi da se menja briselska politika koja utiče na to i da postoje i drugi problemi, kao snabdevanja hranom i gladi u svetu, što će sve povećati migracije.

Najteža tačka je Zapadni Balkan jer najviše tom rutom pristižu migranti, aktiviralo se krijumčarenje ljudi, koriste oštra oružja u sukobima, napominje Orban.

Država ne čuva samo granice svoje države već i štiti celu Evropu, dodao je mađarski premijer.

On je rekao da je svima nama, celoj Evropi, u intresu da odbrambenu granicu spustimo sve niže i da prva odbrana ne bude na srpskoj-mađarskoj granici, već da se pomeri južnije.

Orban kaže da je Mađarska već pomagala Srbiji i Severnoj Makedoniji po tom pitanu, ali da je sada potrebna nova dimenzija saradnje. 

Sada saradnju treba podići na višu dimenziju, nakon ovog sastanka biće sastanak u Beogradu gde će ministri u konkretnim formama dati odgovore, kaže Orban.

Najavio je da će sledeći sastanak biti u Beču.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar