Tenzije na KiM ne popuštaju, Srbi i dalje na barikadama, škole na severu i danas ne rade

Prof. dr Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, izjavio je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da se čini da međunarodna zajednica u ovom trenutku nema relevantan odgovor na krizu na KiM.

„EU se fokusirala na nastavak dijaloga, a zanemaruju se životna pitanja. Čini mi se da smo na neki način ovih dana svedoci ubrzane diplomatske aktivnosti sa ciljem da dođe do neke vrste deeskalacije. Videćemo koliko će sve ovo trajati“, kaže Đukanović.

EU, napominje, uvek apeluje na obe strane. „Ovo nije izuzetak. Mislim da EU nema dovoljno jak kredibilitet da utiče da se tenzije smire“, smatra Đukanović.

Prema njegovim rečima, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar se sastao i sa predstavnicima Srpske liste, što je signal da one žele da utiču na deeskalaciju. „Čini mi se da je pokušaj da se ubrzaju diplomatske aktivnosti, a i najavljena je i poseta Miroslava Lajčaka i Beogradu i Prištini do kraja sedmice“, dodaje Đukanović.

Ističe da su u septembru bile dve godine od postizanja Vašingtonskog sporazuma. „On jednostrano nije primenjen od Prištine. I prvi sporazum o normalizaciji iz 2013. takođe. Mislim da će fokus i EU i SAD biti ne samo u potencijalnom koraku unapred u dijalogu, već da se primeni ono što je do sada dogovoreno“, ukazuje Đukanović.

Vlasti u Prištini, kaže, pokušavaju da utiču na svoje biračko telo i da sačuvaju sadašnji odnos snaga među političkim partijama kosovskih Albanaca.

Na pitanje šta donosi modifikovani francusko-nemački plan, Đukanović navodi da ne zna u kojoj meri je modifikovan u odnosu na prvobitnu verziju, ali da je to dokument koji se sa različitim varijetetima pojavljivao prethodnih meseci.

„Ukoliko se pogleda neka vrsta suštine samog dokumenta, moguće je uočiti velike sličnosti sa sporazumom koji je postojao između dve Nemačke iz novembra 1972. godine. Čak su i određene formulacije gotovo identične. Videli smo da su SAD otvoreno podržale tu inicijativu. Sve zavisi od budućih diplomatskih aktivnosti, odnosno u kom pravcu će ići aktivnosti Miroslava Lajčaka i od posete Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan“, istakao je Đukanović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Your browser does not support the video tag.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar