Светска банка: Раст БДП-а Србије 2,3 одсто, јавни дуг биће смањен на 55,5 одсто

Светска банка је, у најновијем извештају за регион Европе и Централне Азије, навела да је раст БДП-а Србије износио 2,3 одсто.

Када је реч о инфлацији, Светска банка наводи да је у 2022. она износила у Србији 11,9 одсто и предвиђа да ће ове године бити 12,2 одсто, док ће у 2024. години опасти на 5,3 одсто, а 2025. на 3,5 одсто. Буџетски дефицит у Србији је, наводи СБ, прошле године био 3,1 одсто, а исто толико предвиђа и за 2023. годину.

Према предвиђањима Светске банке, дефицит буџета ће у 2024. износити 2,2 одсто, а у 2025. години 1,4 одсто. Светска банка у извештају подсећа да је јавни дуг Србије претходне године био 55,7 одсто БДП-а, а да ће 2025. години бити смањен на 51,5 одсто. Како је наведено у извештају, Влада Србије је посвећена смањењу фискалног дефицита и јавног дуга на средњи рок.

Светска банка наводи да је Влада Србије, да би испунила фискалне циљеве, променила фискално правило о плафону дефицита и увела два нова правила за масу зарада и потрошње на пензије.

Примена фискалних правила, заједно са побољшањем корпоративног управљања у државним предузећима кроз свеобухватни програм реформи, биће од кључне важности да унапреди фискалну одрживост Србије на средњи рок.

Светска банка истиче да су званичне девизне резерве Народне банке Србије порасле у децембру на историјски максимум од 19,4 милијарде евра.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar