Svečano otvorena ambasada Srbije u Gani

Nikola Selaković je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da je to prva ambasada naše zemlje koja je otvorena na teritoriji afričkog kontinenta posle više od četiri decenije.

„Gana nije samo tradicionalni prijatelj sa kojim smo zasnovali diplomatske odnose još 1959. godine, već je veliki prijatelj u današnjici, jer je to država koja je povukla priznanje tzv. nezavisnosti Kosova i država sa kojom ostvarujemo izvanrednu saradnju u međunarodnim forumima“, istakao je Selaković.

Naveo je da Srbija i Gana imaju ozbiljne planove za saradnju u budućnosti, posebno u oblastima poljoprivrede, odbrane, digitalizacije, veštačke inteligencije, obrazovanja.

Ministar je ukazao da je njegova današnja poseta počela sastankom s predsednikom Gane Nanom Adom Dankvom Akufo-Adom, koji je prisustvovao 60. godišnjici osnivanja PNZ u Beogradu prošle godine, i kojeg je predsednik Vučić odlikovao Ordenom na lenti za doprinos razvoju bilateralnih odnosa Gane i Srbija i lične zasluge u povlačenju priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

„Sastanak je bio srdačan i dogovorili smo otvaranje ambasade Gane u Beogradu, čemu će Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova pružiti nesebičnu pomoć“, naglasio je šef diplomatije.

Kada je reč o o sastanku sa ministarkom spoljnih poslova Širli Bočvej, ministar je kazao da se razgovaralo o planu aktivnosti do kraja godine, kao i da je dogovoreno da u oktobru bude održana zajednička sednica Mešovitog komiteta za ekonomsko-trgovinsku saradnju.

Takođe, Selaković je preneo da se pripremaju i značajni sporazumi koji će tada biti zaključeni, ali i da radimo na održavanju biznis foruma koji bi okupio pripadnike poslovnih zajednica dve države.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar