Sve spremno za konstitutivnu sednicu – debituje 117 poslanika, u klupama manje od 40 odsto žena

Na izborima 3. aprila, za mesta u parlamentu takmičilo se 18 lista, a 12 je osvojilo mandate, što znači da će, u odnosu na prethodni saziv, na poslaničkim klupama biti pet izbornih lista više.

Prva sednica novog saziva Skupštine Srbije počeće u ponedeljak u 10 časova. U skupštinskim klupama, ubedljivo najviše poslanika biće sa liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ – 120.

Sa opozicione liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ dolazi 38 poslanika. Lista „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ imaće 31 poslanika. Koalicija „Nada“ osvojila je 15 mandata.

Neophodni cenzus od tri odsto prešli su i koalicija „Moramo“, i imaće 12 poslanika, Patriotski blok 10, kao i „Zavetnici“. Manjinske liste, Savez vojvođanskih Mađara – šest, Muftijin amanet – tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva i Koalicija Albanaca jednog poslanika.

Geografski, najviše poslanika dolazi iz Beogrda – 105. Južnobački okrug predstavljaće 30 poslanika, Raški 13. Samo po jednog poslanika imaće Borski, Pećki i Toplički okrug, a bez predstavnika su Kosovsko-pomoravski i Prizrenski.

Računica je da jedan „beogradski“ poslanik zastupa 16.138 građana, dok, na primer, poslanik iz Bora predstavlja gotvo 110.000 ljudi.

U poslaničkim klupama najviše pravnika i ekonomista 

U novom sazivu nije postignut cilj da 40 odsto mesta u Parlamentu zauzmu žene. Doduše, blizu je – biće 38,4 odsto žena i 61,6 odsto muškaraca.

Najveće odstupanje imaju manjinske liste – Muftijin amanet, Zajedno za Vojvodinu i Koalicija Albanaca doline, sva mesta su pripala muškarcima. Kod liste koja nosi najveći broj poslanika – „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ odnos je 60:40 u korist muškaraca.

Organizacija Otvoreni parlament izračunala je i da će u poslaničkim klupama biti najviše pravnika i ekonomista, zatim prosvetnih radnika. Dvocifren je i broj inženjera, medicinara, politikologa, menadžera, umetnika. Manje je sportista, novinara, naučnika, a 13 je penzionera i dvoje studenata.

Prosečno u novom sazivu poslanik ima 47 godina, 14 poslanika i poslanica mlađi su od 30 godina. Najstariji je Vladeta Janković sa 84 godine, dok najmlađi Nikola Bokan ima 23.

Iako može doći do odstupanja, ako se neki poslanici odreknu mandata, u Skupštini će debitovati 117 poslanika. Iskustvo u skupštinskim polemimika imaju 132 poslanika, čak 105 ih je bilo i u prethodnom skupštinskom sazivu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar