Sve oči uprte u Lajčaka i Eskobara

Iz saopštenja kabineta kosovske predsednice Vjose Osmani nakon sastanka sa Gabrijelom Eskobarom, ne vidi se da ima pomaka. Osmani je kazala da je Priština bila konstruktivna u dijalogu i da su „odluke kosovskih institucija u skladu sa Briselskim sporazumom o slobodi kretanja“.

Priština je, kaže Osmani, u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Američki izaslanik se o sastanku nije oglašavao, a odbio je i da da izjavu novinarima okupljenim ispred zgrade predsedništva.

Miroslav Lajčak danas počinje seriju razgovora. Zajedno sa Eskobarom sastaće se sa Vjosom Osmani, zatim sa Aljbinom Kurtijem.

Narednog dana, kako su za RTS potvrdili iz sedišta Evropske unije u Prištini, idu u Mitrovicu na susret sa predstavnicima Srba. Onda će za Beograd.

Za sada nema najave obraćanja medijima, međutim nije isključeno da se medijima obrati Aljbin Kurti pošto je za danas zakazana i sednica vlade, na kojoj bi on mogao da referiše o poslednjoj rundi dijaloga.

Uporedo sa šatl diplomatijom Lajčaka i Eskobara, u Zvečanu će danas zasedati odbornici skupština četiri opštine na severu, a nakon najave da srpski predstavnici mogu da krenu u napuštanje kosovskih institucija ukoliko ne dođe do kompromisa.

Na severu je mirno, ali patroliranje vojnika Kfora i policije u blindiranim vozilima ukazuje da situacija nije svakodnevna i da ima straha od porasta tenzija kakvih je bilo krajem prošlog i početkom ovog meseca.

Komandant Kfora Ferenc Kajari najavio je sinoć u intervjuu ovdašnjim medijima da međunarodni vojnici neće dozvoliti postavljanje barikada na putevima na severu kojima se, kako kaže, onemogućava sloboda kretanja i jer se njima, kako je naveo, ne pomaže u rešavanju situacije.

Dodao je da je Kfor postavio osmatračnice, tehničke punktove širom prostora Severa Kosova. Takođe, vojnici Kfora pojačali su patroliranje kako bi, kako je naveo, bili spremni za svaki incident.

„Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu“, rekao je Kajari.

Dakle, sve oči su uprte u aktivnosti Lajčaka i Eskobara i efekte njihove posete Prištini i Beogradu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar