Surlić: Deluje da će Priština poštovati dogovor, kreativno rešenje Srbije sa obaveštenjima

Obaveštenja o ličnim kartama juče su postavljena na administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji.

Stefan Surlić izjavio je za RTS da za sada deluje da će Priština poštovati dogovor, iako je postignut usmeno i nema pisanih garancija do kada će se i kako primenjivati, te da to u praksi znači da i Srbi i Albanci mogu da prelaze administrativnu liniju bez većih zadržavanja i posebnih dokumenata.

„Srbija je pristala na kompromisno i kreativno rešenje da disklejmere ne predaje lično svakom putniku i na taj način je poslala jasnu poruku da dijalog nije usmeren protiv Albanaca i slobode kretanja već da postoji statusni problem koji ne bi trebalo da se odražava ni na Srbe ni na Albance koji žive na KiM“, objašnjava Surlić.

Nada se i da, kako kaže, Srbi koji žive na KiM više neće imati problema, kao što su imali do sada sa upotrebom ličnih karata.

„Verujem da će sloboda kretanja za Srbe i Albance u praksi značiti malo normalnosti i izbegavanja ekscesnih situacija, bar do 31. oktobra kada ističe rok za registarske tablice, a znamo da za to ne postoji rešenje“, ističe Surlić.

Prema njegovim rečima, pokazalo se i da Priština nema sluha da dođe do kompromisnog rešenja oko preregistracije vozila, jer je Beograd ponudio nekoliko opcija.

„To su pre svega KS tablice, koje su statusno neutralne. I KM tablice su statusno neutralne, jer prema važećem privremenom sporazumu sve tablice koje imaju simbole, imaju nalepnice. KM tablice su sa nalepnicama i poštuje se sporazum o statusnoj neutralnosti“; kaže Surlić.

Smatra i da je taj problem „fabrikovan na severu KiM“. „Srbi da hoće da se preregistruju, a zapravo nemaju ni kosovske vozačke i saobraćajne dozvole. Nemoguće je i da žele da preregistruju vozila to i učine, pogotovo kada je reč o mlađoj generaciji“, objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić zaključuje da su Srbi, pogotovo na severu KiM dve decenije „taoci i statusnog spora, ali i jedne neprijateljski raspoložene politike iz Prištine“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar