Šunjog: Prvi uslov Prištini je normalizacija odnosa sa Beogradom

Tomas Šunjog je rekao da bi predstavnici centralnih institucija u Prištini, pre apliciranja za članstvo u EU, trebalo da se konsultuju sa državama članicama kako bi se postigao zajednički konsenzus.

„Tretman je isti, ali procesi su u različitim fazama i Kosovo je tu gde jeste jer je kasno počelo. Očekuje se da će Srbija uskladiti sve mere. Kosovo može da aplicira za članstvo u EU, a prvi korak je uspešno okončanje dijaloga za konačni sporazum sa Srbijom“, rekao je Šunjog na debati u Prištini.

Dodao je da EU želi da vidi regionalnu saradnju, I da inicijativa „Otvoreni Balkan“ može da funkcioniše, ali da „Kosovo ne pomaže razvoju tog procesa“.

„Moramo da guramo ceo region napred. EU želi da vidi regionalnu saradnju, ali Kosovo ne pomaže u razvoju procesa, time što se ne kreće u ovim sporazumima za slobodno kretanje, priznavanje diploma. Istovremeno, razumem da inicijativom za ‘Otvoreni Balkan’ tri zemlje u regionu žele da ubrzaju snagu slobodnog prolaza za transport robe. ‘Otvoreni Balkan’ može da funkcioniše“, naveo je šef misije EU u Prištini.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar