Судан, битка за Картум – почела евакуација страних држављана

Аеродром у Картуму је више пута био мета напада и многи становници нису могли да напусте своје домове или изађу из града у безбедније области, пренео је Ројтерс.

Уједињене нације и многе државе позвале су вође сукобљених страна да поштују примирје које је углавном игнорисано, као и да отворе безбедан пролаз за цивиле и преко потребну помоћ.

Са затвореним аеродромом и несигурним ваздушним простором, хиљаде странаца, укључујући особље амбасада, хуманитарне раднике и студенте у Картуму и другим деловима Судана, нису успели да напусте земљу.

Војска је јутрос саопштила да ће обезбедити сигурност путева за евакуацију држављана САД, Велике Британије, Француске и Кине, док су се држављани Саудијске Арабије и Јордана већ евакуисали преко Порт Судана на Црвеном мору.

Саудијска Арабија је саопштила да је евакуисано 157 Саудијаца и људи других националности. Кувајтске власти навеле су да су поједини грађани те државе стигли у Џеду.

Јордан је навео да је почела евакуација 300 јорданских грађана.

Амбасада САД је упозорила Американце да постоје непотпуне информације о конвојима који су кренули из Картума и да они путују уз сопствени ризик.

Паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ) поручиле су да су спремне да делимично отворе све аеродроме да би дозволиле евакуацију. Међутим, статус суданских аеродрома је нејасан, наводи Ројтерс.

Ваздушни простор остаје затворен

Са друге стране, Аеродром у Картуму објавио је на Твитеру да ће ваздушни простор Судана остати затворен за саобраћај.

Судански синдикат лекара саопштио је да је више од две трећине болница у конфликтним подручјима ван функције, а да су 32 насилно евакуисали војници или су се нашле у унакрсној ватри.

УН су саопштиле да су пљачкаши украли најмање десет возила Светског програма за храну и шест других камиона са храном из канцеларије агенције и складишта у Њали, у јужном Дарфуру.

Након државног удара 2021. године, план је био да се пређе на цивилну власт и да се РСФ споји са војском, али је настао спор о томе ко ће бити вођа нове војске.

Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданским Сувереним саветом и Мохамеда Хамдана Дагала познатог као Хемедти, његовог заменика у том савету и начелника паравојних Снага за брзу подршку.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar