Суд у Приштини Зорану Вукотићу повећао казну затвора

Пресудом Посебног одељења Апелационог суда, делимично је усвојена жалба Специјалног тужилаштва, тако да је пресуда првостепеног суда преиначена, само у погледу одлуке о дужини казне, док су у осталом делу жалба Тужилаштва, као и притужба оптуженог З. В. и његовог браниоца Небојше Влајића одбијене као неосноване“, наводи се у саопштењу Апелационог суда.

Основни суд у Приштини осудио је Зорана Вукотића у новембру прошле године на десет година затвора због, како се у пресуди наводи, ратних злочина против цивилног становништва у поновљеном поступку, пошто је првобитно Апелациони суд одбио пресуду и вратио случај на поновно суђење због бројних повреда поступка.

Адвокат Небојша Влајић је тада изјавио да у поновљеном поступку није приметио да је ишта предузето по примедбама Апелационог суда и упутио нову жалбу.

Поступајући по новој жалби браниоца и по захтеву Тужилаштва, Апелациони суд је саопштио да налази да је првостепени суд у поновљеном поступку на правичан и потпун начин утврдио чињенично стање у овом кривичном предмету из доказа спроведених у току судске ревизије, којима је доказано да је окривљени З. В. извршио кривично дело.

„Сходно томе, овај суд је оценио да ове околности у свом јединству дају довољан основ да оправдају изрицање казне затвора у трајању од 13 (тринаест) година, уз уверење да је сада изречена казна сразмерна и потпуно оправдана у односу на конкретну казну затвора, тежину кривичног дела, околности његовог извршења и висок степен кривичне одговорности окривљеног“, наводи се у саопштењу Апелационог суда.

Након одлуке Апелационог суда, одбрана Зорана Вукотића има право жалбе Врховном суду у Приштини.

Зоран Вукотић је осуђен због наводног силовања Албанке у општини Вучитрн током сукоба на КиМ, што је према његовом браниоцу, адвокату Небојши Влајићу,  први пут да су локални судови некога осудили за такву врсту злочина.

Вукотић је још 2018. године проглашен кривим и осуђен на шест и по година затвора за ратне злочине над цивилним становништвом, односно за наводно злостављање албанских цивила заточених у затвору у Смрековници од 3. маја 1999. године, па до почетка јуна 1999.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar