Stoltenberg: Kfor pojačao prisustvo; Vučić: Dostavio sam listu napada na srpsko stanovništvo

Drugačije poglede na napade nad Srbima i situaciju na KiM imaju zemlje Kvinte i Srbija, rekao je Vučić i dodao da oni nasilje vide u barikadama, a ne u sistematskom i pravnom i suštinskom nasilju nad Srbima.

Istakao je da naša strana posle Briselskog sporazuma ima potpisano da prištinske specijalne jedinice imaju vrlo ograničenu mogućnost ulaska na sever.

Objasnio je da prištinske vlasti svaki upad na sever Kosova pravdaju borbom protiv organizovanog kriminala, jer, kako je objasnio, svaki Srbin koji im se suprotstavlja na bilo kom mestu je kriminalac.

„Kvinta će uvek to da podrži i uvek će da imaju leđa i mi se nalazimo u vrlo teškoj poziciji po tom pitanju da budem sasvim otvoren. Za nas je to vrlo teško – kada ste saterani u ćošak i kada nemate više gde, ja sam to rekao i Jensu Stoltenbergu i svima drugima, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i da im je mnogo lepo“, rekao je predsednik.

Naveo je da su sada na Kosovu pristigle nove generacije mladića, koji neće više da trpe teror i koji ne doživljavaju tu teritoriju kao nezavisnu državu, kao što je doživljavaju 22 od 27 zemalja EU.

Prema Vučićevim rečima, ti mladići doživljavaju Kosovo kao teritoriju Srbije, što je u skladu sa Rezolucijom 1244 i međunarodnim javnim pravom.

Poručio je da mnogo problema ima po pitanju Kosova, ali da je za Srbiju važno da uz pomoć Kfora sačuva mir i stabilnost.

„Nadam se da će biti dovoljno pameti da kompromisnim rešenjima dođemo do nekog dogovora“, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar