Stejt department upozorio na slučaj manastira Visoki Dečani

„Kao odgovor na vladino kontinuirano nesprovođenje te odluke i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC je u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa vladom“, naveo je Stejt department.

U izveštaju se citira i saopštenje SPC o tome da je policija u junu bez objašnjenja naredila da se autobus sa srpskim vernicima vrati u Srbiju, navodi Glas Amerike.

Glas Amerike navodi i da je u aprilu panevropska federacija organizacija civilnog društva za kulturno nasleđe Evropa Nostra uvrstila manastir SPC Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih mesta kulturnog nasleđa u Evropi, a što su vladini zvaničnici ocenili kao pristrasnu i netačnu kvalifikaciju.

Izveštaj sadrži i osvrt na incident iz juna, kada je crnogorski državljanin skandirao „Ubij Albance“ na skupu članova SPC na obeležavanju Vidovdana kod spomen obeležja Gazimestan kod Prištine, a Glas Amerike podseća da je sud u Prištini osudio vinovnika tog incidenta na novčanu, umesto na zatvorsku kaznu i zabranio mu ulazak na pet godina.

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta pominju se i primeri antisemitskih incidenata u Srbiji, kao i primedbe manjih grupa da vlada favorizuje Srpsku pravoslavnu crkvu, ali se ističe rad srpskih vlasti na restituciji imovine zaplenjene tokom Holokausta i izgradnji memorijalnog centra na Starom Sajmištu, uz podsećanje da je sloboda veroispovesti i jednakost svih verskih grupa garantovana Ustavom Srbije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar