Stejt department: Srbija sarađuje u borbi protiv terorizma, glavni problem prenos novca i oružja

Kako se konstatuje, u Srbiji te godine nije bilo terorističkih napada, ali glavni problem na tom polju ostaje prenos novca i oružja kroz region.

U izveštaju se takođe izražava zabrinutost zbog potrebe repatrijacije terorista i članova njihovih porodica iz Sirije, kao i zbog terorističke samoradikalizacije pojedinaca, kroz rasno ili etnički motivisane ideologije, često povezane sa nacionalizmom.

Kako se ukazuje, zakoni Srbije za učešće u inostranim vojnim sukobima propisuju kazne od šest meseci do 10 godina zatvora.

Srbija je osudila na kazne zatvora pojedince koji su učestvovali u aktivnostima povezanim sa terorizmom na području Sirije, kao i one koji su učestvovali u rusko-ukrajinskom konfliktu, napominje Stejt department.

Izveštaj citira istraživanja pojedinih nevladinih organizacija prema kojima Srbija nije pokazala nameru da u zemlju vrati svoje građane koji se trenutno nalaze u Siriji. „Od 10 srpskih državljana koji su se borili u terorističkim formacijama i vratili se iz Sirije ili Iraka u Evropu, četiri su se vratila u Srbiju.“

Srbija je procesuirala sedam takvih osoba, neke u odsustvu, na ukupno 69 godina zatvora.

Prema nekim nevladinim organizacijama i medijima, tužioci koji se bave takvim slučajevima navodno primenjuju različite standarde, pri čemu se povratnici iz Sirije suočavaju sa do 11 godina zatvora za krivična dela u vezi sa terorizmom, a povratnici iz Ukrajine dobijaju uslovne kazne zbog učešća u stranom oružanom sukobu.

Služba za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a objasnila je da Krivični zakon dozvoljava da je za krivična dela u vezi sa terorizmom moguće goniti samo osobe osuđene za borbu u redovima terorističkih grupa koje su odredile Ujedinjene nacije, poput Islamske države.

Srbi koji se bore sa proruskim grupama u Ukrajini, koje UN nisu označile kao terorističke grupe, procesuirani su zbog učešća u stranom oružanom sukobu, objasnila je ista služba MUP-a, navodi se u izveštaju.

„Nedostatak zakona koji regulišu obuku i finansiranje terorista“

Stejt department ocenjuje da Srbiji nedostaje zakonodavstvo koje šire pokriva ponašanje u vezi sa obukom za teroriste, finansiranje terorističkih organizacija i aktivnosti vrbovanja terorista.

U izveštaju se, takođe, podseća da se Srbija, prema Vašingtonskom dogovoru iz 2020. godine, obavezala da označi organizaciju Hezbolah u potpunosti kao terorističku organizaciju i uvede mere koje će suzbiti finansijske aktivnosti i druge operacije na njenoj teritoriji, ali da se do kraja 2021. nije dogodilo.

Stejt department ističe da je Srbija uključena u regionalnu saradnju kada je reč o borbi protiv terorizma, kao i da MUP i BIA sarađuju sa Interpolom i Evropolom na tom polju.

Dodaje se da je Srbija učesnik NATO programa „Partnerstvo za mir“, i u tom smislu učestvuje na međunarodnim vežbama, kao i da je SAJ učestvovao u dve specijalne vojne vežbe u organizaciji američke Specijalne komande za vojne operacije.

U izveštaju se navodi da je Srbija razvila snažne bilateralne odnose i saradnju u graničnoj kontroli sa Bugarskom, Mađarskom i Rumunijom, kao i da ima trilatelarno granično partnerstvo sa BiH i Hrvatskom, i da njene bezbednosne agencije sarađuju sa agencijama u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar