Стејт департмент: Приштина још не спроводи одлуку о враћању земљишта Високим Дечанима

Kонстатује сe да општински званичници Дечана и влада привремених приштинских институција још не спроводе одлуку Уставног суда у Приштини из 2016. године којом је манастиру Високи Дечани признато власништво над приближно 24 хектара земље у околини манастира.

У делу извештаја о верским слободама у свету за 2022. годину који се односи на КиМ, Стејт департмент подсећа се да је Уставни суд о враћању земљишта манастиру Дечани 2016. године потврдио одлуку Врховног суда из 2012. године.

У извештају се наводи да у вези с тим није било напретка током прошле године, упркос поновљеним апелима Српске православне цркве и међународне заједнице катастарској агенцији и влади привремених приштинских институција да региструју власништво СПЦ над земљиштем.

„Уставни суд је 2021. године навео да су све државне институције обавезне да спроводе његове одлуке и то питање упутио државном тужиоцу. На крају године, тужилац није покренуо кривични поступак против службених лица одговорних за одбијање извршења одлуке“, наводи се у извештају.

Даље се помиње изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је одлука Уставног суда тзв. Косова да примора локалне власти Дечана да врате 24 хектара земље и шума манастиру Дечани заснована на, како је навео, „дискриминаторској политици владе Србије од 1997. године“.

Стејт департмент подсећа да су у априлу медији известили да је министар културе, омладине и спорта тзв. државе Косово Хајрулах Чеку рекао да „у принципу, када постоји одлука Уставног суда, она треба да се спроведе, али никада ништа не треба да се узима здраво за готово“, као и да је у јуну градоначелник Дечана Башким Рамосај поново јавно потврдио да није и да не намерава да спроведе одлуку суда.

СПЦ је саопштила у фебруару да су коментари владе у Приштини на коначну судску пресуду политички неодговорни и опасни јер директно циљају на манастир Високи Дечани, његову монашку заједницу и културну баштину под заштитом Унеска, подсећа се у извештају.

Указује се и да је престанак званичне комуникације СПЦ са Приштином настављен током целе прошле године и подсећа да је то почело 2021. због неспровођења одлуке Уставног суда у Приштини о манастиру Високи Дечани.

Стејт департмент наводи да је косовска полиција у јуну спречила свештенство СПЦ да служи литургију поводом празника Вазнесења Господњег у храму Христа Спаситеља, као и да је у септембру једна особа зауставила аутобус из централне Србије са верницима, међу којима су била и деца, а затим викала на њих и поставила заставу тзв. државе Косово на шофершајбну аутобуса.

Подсећа се и да влада привремених приштинских институција у децембру није одобрила улазак патријарха Порфирија на КиМ и указује да је СПЦ на то реаговала саопштењем у којем је такав поступак назвала „озбиљним кршењем верских права и слобода“.

Више од 60 инцидената

Полиција је пријавила 64 инцидента усмерена на верске објекте на КиМ током прошле године – 42 муслиманска, 21 СПЦ и један католички.

У извештају се такође констатује да влада у није у току прошле године доставила скупштини предложене измене и допуне Закона о верским слободама којима би се верским групама омогућило да стекну правни статус, обављају послове и стичу непокретну и личну имовину на своје име.

Указано је да је ОЕБС наставио да прати примену закона о заштити СПЦ око српских православних верских објеката и објеката баштине и да је та организација 15. фебруара изразила забринутост на друштвеним медијима да су верски објекти и даље били мета инцидената који укључују крађу и оштећење имовине.

СПЦ је саопштила да су поједини од инцидената на њеној имовини били верски и етнички мотивисани, наводећи провалу у цркву у општини Каменица, као и штету причињену на прозорима и вратима у цркви у општини Урошевац, као и серију провала у цркве у Зубином Потоку, навео је Стејт департмент у извештају о верским слободама на КиМ у прошлој години.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar