Stejt department: Pažljivo pratimo situaciju, ohrabrujemo Beograd i Prištinu da nastave dijalog

Sjedinjene Američke Države pozvale su Beograd i Prištinu da nastave dijalog, pošto je susret dve strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata, prenosi Glas Amerike.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju.

„Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi u partnerstvu sa EU to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave“, rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine, navodeći da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o „uzajamnom priznanju“.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

„Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD“, istakao je Prajs.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je ranije da dve strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima, ali da se razgovori nastavljaju.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je bio težak dan u Briselu, ali i da će da se suzdrži od svih komentara. „Nastaviću da se borim za mir i stabilnost, obratiću se javnosti u narednih 48 sati“, rekao je Vučić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar