Stefanović: Srbija danas svim snagama čuva mir

Nebojša Stefanović je, u pratnji komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnika Duška Žarkovića i komandanta 204. vazduhoplovne brigade brigadnog generala Braneta Krnjajića, položio venac na spomen-obeležje „Niko nije rekao neću“ posvećeno svim stradalim pripadnicima roda avijacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Povodom Dana avijacije, na batajničkom aerodromu priređen je i defile jedinica, čijim pripadnicima su dodeljene nagrade i pohvale.

„Čestitam vam svima praznik i slavu roda avijacije. Hoću danas da zahvalim i Dušku Žarkoviću i svima vama, sjajnim ljudima našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane zbog svih žrtava, vaše borbe, istrajnosti, ali i zbog toga što ste učinili da ceo narod bude ponosan na vas“, rekao je Stefanović.

Ukazao je da je to poštovanje i divljenje čitave zemlje teško zasluženo u neravnopravnim ratovima koje smo morali da vodimo.

„Ratovima koji su zaustavljali i jačanje i razvoj naše zemlje, u kojima smo pokazivali da kod nas nema nazad, u kojima niko nije rekao neću – jer se branila naša svetinja, naša otadžbina. Ratovima u kojima smo pokazali od čega smo sazdani, koliko smo hrabar i neustrašiv narod, pogotovo zato što smo vodili pravedne bitke“, naveo je ministar. 

Istakao je da naš najveći vojni aerodrom nosi ime pukovnika-pilota Milenka Pavlovića i da su upravo njegov život i stradanje, kao i drugih heroja naše avijacije, slika i prilika svega onoga sa čim se Srbija suočavala kroz svoju istoriju.

„Nemerljiva je veličina podviga Milenka Pavlovića, kao i majora Radosavljevića, potpukovnika Đurića, generala Veličkovića i stotina naših pilota koji su se svojim delima upisali u besmrtnost. Ostajemo zauvek dužni i njima i njihovim porodicama“, naglasio je ministar.

Poručio je da, upravo zato Srbija danas svim snagama čuva mir, jer, kako je naglasio, zna dobro šta je cena ratova i sukoba.

„Zato danas pripadnici našeg Ratnog vazduhoplovstva nisu ostavljeni da se oslanjaju samo na svoju hrabrost i veliko junačko srce, već smo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem učinili sve da danas posedujete eskadrilu modernizovanih Migova-29, borbene helikoptere Mi-35, transportne helikoptere Mi-17, H145-M, raketne sisteme protivvazduhoplovne odbrane poput FK-3 i ‘pancira’, bespilotne letelice“, kazao je Stefanović.

Dodao je da se zato testira i „pegaz“, kao i da se planira da se započne njegova serijska proizvodnja. 

Obeležavanju Dana avijacije prisustvovali su i komandant 126. brigade VOJIN pukovnik Aleksandar Dučić, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić, porodice poginulih pripadnika RV i PVO, nekadašnji komandanti jedinica i predstavnici lokalne samouprave.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar