Stefanović sa Žiofreom: Srbija ostaje vojno neutralna i ujedno otvorena za saradnju

Nebojša Stefanović i Emanuel Žiofre razgovarali su o pitanjima iz oblasti regionalne bezbednosti, međunarodnih odnosa i saradnje u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je rekao da je regionalna saradnja, kao preduslov evropskih integracija, jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Istakao je da je Srbija odgovoran i kredibilan partner, koji će u skladu sa svojim jasnim političkim opredeljenjem ostati vojno neutralna država, ujedno otvorena za saradnju i spremna da izgrađuje partnerske odnose sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

Ministarstvo odbrane, rekao je Stefanović, neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju međunarodnih odnosa u oblasti odbrane, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Ministar je, takođe, rekao da se doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU ogleda u učešću VS u vojnim misijama i operacijama EU za upravljanje krizama, Konceptu borbenih grupa EU, saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom i učešću u njenim projektima.

Žiofre: EU voljna da ojača saradnju sa Srbijom na polju bezbednosti

Ambasador Žiofre istakao je značaj stabilnosti u regionu i podršku evropskim integracijama Srbije i svih država Zapadnog Balkana. Zahvalio je Srbiji na doprinosu u multinacionalnim operacijama EU, podsećajući da je nedavno imao priliku da prisustvuje ispraćaju tima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u misiju EUTM Somalia.

Žiofre je istakao da ima prostora za dalje unapređenje saradnje i snažniji razvoj odnosa između EU i njenih članica sa Srbijom.

Takođe, je naglasio da je EU voljna da ojača saradnju sa Srbijom na polju bezbednosti i sigurnosti.

Ambasador je rekao da neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu podriva evropsku i globalnu bezbednost i sigurnost. Evropska unija je dorasla tom izazovu i računa na Srbiju u odbrani mira i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar