Stefanović sa izaslanikom britanske Vlade za Zapadni Balkan

Ističući dugoročno strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, ministar je ukazao na nastojanje naše zemlje da razvija i unapređuje odnose sa svim partnerima, u skladu sa sopstvenim interesima, a radi jačanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti, navodi se u saopštenju ministarstva.

Naglasio je da Srbija nastoji da razvija dobrosusedske odnose i ostane snažan faktor regionalne stabilnosti. Britanskog izaslanika upoznao je i sa inicijativom predsednika Aleksandra Vučića „Otvoreni Balkan“ koja, ocenio je, nedvosmisleno potvrđuje opredeljenost Srbije za izgradnju stabilnog, bezbednog i razvijenog regiona.

Ministar je izrazio zabrinutost zbog nepredvidivih poteza privremenih prištinskih institucija koji su usmereni na zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji, ali i predstavljaju pretnju stabilnosti čitavog regiona, kaže se u saopštenju.

Podsetio je i ovom prilikom da je formiranje takozvane kosovske vojske u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima, dodaje se.

Specijalni izaslanik Pič pozdravio je posvećenost Beograda dijalogu, ističući da Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti podržava stavove visokog predstavnika EU Miroslava Lajčaka po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine.

Iskazao je podršku procesu evropskih integracija i zabrinutost zbog mogućih destabilizacija Zapadnog Balkana, dodajući da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastojati da zadrži svoju neutralnu poziciju i objektivno tumači događaje u regionu.

Stjuart Pič je ukazao na značaj uloge Srbije kao faktora očuvanja regionalne stabilnosti, navodi se u saopštenju.

Nebojša Stefanović, tokom zvanične posete, obišao je i Gardijski konjički puk britanskih Oružanih snaga.

Imao je priliku da se uveri u visok nivo operativnosti i opremljenosti ove britanske jedinice koja baštini veoma dugu tradiciju, a tokom obilaska razmotrene su i mogućnosti razmene iskustava i saradnje konjičkih jedinica Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar